۳ شهريور ۱۳۹۴

خشکی دهان، دلایل، نشانه ها و درمان

۳ شهريور ۱۳۹۴ 3478 بازدیدکننده 0 نظر
خشکی دهان، دلایل، نشانه ها و درمان در این مقاله می خوانید

با خشکی دهان، علائم، عوامل موثر و روش های درمانی آن آشنا شوید. ...

خشکی دهان، دلایل، نشانه ها و درمان

بزاق دهان چه‌کار می‌کند؟

خشکی دهان

خشکی دهان مشکلی فراتر از احساس تشنگی است. مشکل زمانی ایجاد می‌شود که دهان شما بزاق بسیار کمی تولید می‌کند، و یا اصلاً بزاق نمی‌سازد. بزاق دهان کمک می‌کند متوجه طعم غذا و نوشیدنی‌ها شوید و به هضم غذا کمک می‌کند. بزاق تکه‌های غذا را از دهان شما شسته و به پیشگیری از پوسیدگی دندان‌ها کمک می‌کند.

 

خشکی دهان شامل خشکی پوست نیز است

خشکی دهان

زمانی که به میزان کافی بزاق در دهان شما درست نشود پوست داخل و اطراف دهان خشک و سفت می‌شود. شاید لب‌های شما ترک بخورد و ممکن است گوشه‌ی دهان خود متوجه زخم شوید. همچنین در زبانتان نیز احساس خشکی و سختی دارید. حتی ممکن است در صحبت کردن و بلع غذا نیز با مشکل مواجه شوید.  

 

عوارض جانبی خشکی دهان

عوارض خشکی دهان

ازآنجایی‌که دیگر بزاق به‌درستی تکه‌های غذا را از دهان شما نمی‌برد شاید نفس‌هایتان بدبو شود. اگر رژ لب می‌زنید شاید رژتان به دندان شما بچسبد زیرا شما دیگر بزاقی ندارید نا آن را بشوید. خشکی دهان همچنین ممکن است سبب خارش در گلو شده و احساس بدی به شما دهد.

 

داروها و خشکی دهان

عوامل خشکی دهان

بیش از 400 نوع داروی مختلف وجود دارد که می‌توانند سبب خشکی دهان شوند، مانند داروهای درمان حساسیت و سرماخوردگی. حتی پس از درمان‌هایی مانند شیمی‌درمانی نیز ممکن است دچار خشکی دهان شوید، زیرا این درمان می‌تواند به غده‌هایی آسیب برساند که بزاق می‌سازند.

 

آسیب به عصب می‌تواند بر خشکی دهان اثر بگذارد

عوامل خشکی دهان

اگر پس از وارد آمدن ضربه به سر یا گردن عصب شما آسیب‌دیده باشد ممکن است دچار خشکی دهان شوید. برخی عصب‌ها پیام‌هایی را بین مغز و غده‌های بزاقی منتقل می‌کنند. اگر این اعصاب آسیب ببینند شاید دیگر قادر نباشند به غده‌های بزاقی بگویند که بزاق تولید کنند.

 

دلایل دیگر خشکی دهان

عوامل خشکی دهان

خشکی دهان می‌تواند بر اثر یک بیماری به نام سندروم شوگرن ( نوعی اختلال التهابی مزمن و وابسته به دستگاه ایمنی ) ایجاد شود. شوگرن یک اختلال خودایمنی است که در آن گلبول‌های سفید خون به غده‌های اشکی و بزاقی حمله می‌کنند. این اختلال منجر به خشکی دهان و چشم‌ها می‌شود.

 

سیگار شرایط را بدتر می‌کند

عوامل خشکی دهان

دلایل متعددی وجود دارد که باید سیگار را ترک کنید و خشکی دهان یکی از آن‌هاست. سیگار خودش باعث خشکی دهان نمی‌شود. اما سیگار، پیپ یا دیگر محصولات دارای تنباکو – حتی آن‌هایی که بدون دود هستند – می‌توانند خشکی دهان را بدتر کنند. الکل و کافئین نیز می‌توانند باعث خشکی دهان شوند.

 

درمان خشکی دهان

درمان خشکی دهان

اگر خشکی دهان دارید با پزشک یا دندان‌پزشک خود صحبت کنید. اگر از داروی خاصی استفاده نمی‌کنید که مسبب این مشکل شده باشد شاید اختلالی در بدنتان وجود دارد که موجب بروز این علائم شده است.

 

مراقبت از دندان‌ها

درمان خشکی دهان

زمانی که به مقدار کافی بزاق نداشته باشید شاید با دندان‌های خود به مشکل برخورد کنید. به همین دلیل مراقبت مرتب از دندان‌ها و مراجعه به دندان‌پزشک در زمان ابتلا به خشکی دهان ضروری است. هرروز مسواک بزنید و نخ دندان بکشید تا از دست تکه‌های باقیمانده‌ی غذا و باکتری‌ها راحت شوید. اگر بلافاصله پس از غذا نمی‌توانید مسواک بزنید حداقل دهان خود را با آب بشویید. در طی روز مرتباً آب بنوشید و از دهان‌شویه‌های بدون الکل استفاده کنید.

 

نکاتی برای ساخت بزاق

درمان خشکی دهان

با پزشک خود صحبت کنید تا ببینید آیا دارویی برای تسکین نشانه‌های خشکی دهان شما وجود دارد یا خیر. آب‌نبات یا آدامس‌های بدون قند می‌توانند کمک کنند دهان شما بزاق بیشتری بسازد.

 

نکاتی دیگر برای کمک به خشکی دهان

درمان خشکی دهان

مرتباً آب بنوشید تا دهان شما مرطوب  بماند. از خوردن نوشیدنی‌های کافئین دار، اسیدی یا قندی خودداری کنید. نوشیدن آب یا شیر با وعده‌های غذایی به جویدن و بلع غذا کمک می‌کند. سعی کنید در اتاقی بخوابید که یک رطوبت ساز داشته باشد تا نشانه‌های ناشی از خشکی دهان کاهش یابند.

 

مطالب دیگری که ممکن است بپسندید

نظر کاربران

    شما هم می توانید در مورد این مطلب نظر بدهید.

    کاربر گرامی، لطفاً توجه داشته باشید که این بخش صرفا جهت ارائه نظرات شما درباره ی این مطلب در نظر گرفته شده است. در صورتی که سوالی در رابطه با این مطلب دارید یا نیازمند مشاوره هستید، فقط از طریق تماس تلفنی با بخش مشاوره اقدام نمایید.


    نام :
    ایمیل:
    متن مورد نظر:

    عضویت در خبرنامه wiki5040