۱۰ دي ۱۳۹۳

سندرم بینایی کامپیوتر

۱۰ دي ۱۳۹۳ 3124 بازدیدکننده 0 نظر
سندرم بینایی کامپیوتر در این مقاله می خوانید

سندرم بینایی کامپیوتر گروهی از مشکلات مرتبط با بینایی و چشم هستند که به واسطه استفاده بلندمدت از کامپیوتر ایجاد می‌شوند. با روش های تشخیص و درمان این سندروم آشنا شوید. ...

سندرم بینایی کامپیوتر

 

بسیاری افراد هنگام نگاه کردن به نمایشگر کامپیوتر به مدت طولانی ناراحتی چشم و مشکلات بینایی را تجربه می‌کنند. مقدار این ناراحتی با مقدار استفاده از کامپیوتر افزایش می‌یابد. 

 

شایع‌ترین علائم سندرم بینایی کامپیوتر

خستگی چشم

سردرد

تاری دید

خشکی چشم

درد شانه و گردن

 

سندرم بینایی کامپیوتر

دلیل بروز علائم 

نور ضعیف

درخشندگی و بازتاب زیاد نمایشگر کامپیوتر

فاصله نامناسب

حالت نامناسب نشستن پشت کامپیوتر

مشکلات بینایی اصلاح‌نشده

ترکیبی از این عوامل

 

اغلب شدت علائم بینایی که تجربه می‌شود بستگی به میزان توانایی‌های بینایی و مدت زمانی که به نمایشگر نگاه می‌کنید دارد. مشکلات بینایی اصلاح‌نشده مانند دوربینی و آستیگماتیسم، تمرکز نامناسب چشم یا توانایی‌های ناهماهنگی چشم و تغییرات افزایش سن در چشم مانند پیرچشمی هنگام استفاده از کامپیوتر می‌تواند در ایجاد علائم بینایی نقش داشته باشد. بسیاری از علائم بینایی که توسط کاربران کامپیوتر تجربه می‌شود موقتی بوده و پس از متوقف کردن کار با کامپیوتر کاهش می‌یابند. اگر چه برخی افراد ممکن است کاهش مداوم توانایی‌های چشم مانند تاری دید در فاصله دور را حتی پس از دست کشیدن از کار با کامپیوتر تجربه کنند. اگر به علت مشکل توجهی نشود ، علائم ادامه یافته و شاید در آینده با استفاده از کامپیوتر بدتر شود. 

 

سندرم بینایی کامپیوتر

 

پیشگیری یا کاهش مشکلات بینایی مرتبط با سندرم بینایی کامپیوتر عبارت است از اقداماتی برای کنترل نور محیط و درخشندگی نمایشگر، حفظ فاصله مناسب و حالت مناسب بدن هنگام مشاهده کامپیوتر، و اطمینان از این که حتی مشکلات جزئی بینایی به درستی اصلاح شوند.

 

چه چیزی موجب سندرم بینایی کامپیوتر می‌شود؟ 

سندرم بینایی کامپیوتر

نگاه کردن به نمایشگر کامپیوتر اغلب باعث می‌شود چشم‌ها سخت تر کار کنند. در نتیجه، ویژگی‌های منحصربه‌فرد و نیازهای بصری بالای تماشا کردن به صفحه کامپیوتر، باعث می‌شود که بسیاری افراد مستعد مشکلات مرتبط با بینایی شوند. 

مشکلات اصلاح‌نشده بینایی می‌توانند شدت علائم سندرم بینایی کامپیوتر را افزایش دهند. نگاه کردن به نمایشگر کامپیوتر با خواندن صفحات کتاب کاغذی تفاوت دارد. اغلب نوشته‌های روی نمایشگر کامپیوتر به همان دقت یا وضوح نوشته‌های کتاب‌ها نیستند و میزان کنتراست حروف با پس زمینه کاهش‌یافته و درخشندگی و بازتاب صفحه نمایشگر می‌تواند مشکلاتی در مشاهده ایجاد کند. 

فاصله با نمایشگر و زاویه دید برای کار با کامپیوتر اغلب با نوشتار کاغذی تفاوت دارد. در نتیجه نیازهای تمرکز و حرکت چشم برای نگاه کردن به کامپیوتر، ممکن است فشارهای اضافی برای دستگاه بینایی ایجاد کند.  

به علاوه وجود مشکلات خفیف بینایی اغلب می‌تواند تأثیر بسیار زیادی بر راحتی و عملکرد در پشت کامپیوتر بگذارد. مشکلات بینایی اصلاح‌نشده یا درست اصلاح‌نشده ممکن است نقش مهمی در خستگی چشمِ مرتبط با استفاده از کامپیوتر داشته باشد. 

حتی افرادی که عینک یا لنز تماسی تجویزی دارند ممکن است نگاه کردن به نمایشگر کامپیوتر از فاصله مشخصی برایشان مناسب نباشد. برخی افراد سرشان را به شکل عجیبی کج می‌کنند چون عینکشان برای نگاه کردن به کامپیوتر طراحی نشده است یا به سمت نمایشگر خم می‌شوند تا واضح تر نمایشگر را ببینند. حالت نامناسب بدنی آن‌ها ممکن است منجر به گرفتگی‌های عضلانی یا درد گردن، شانه یا کمر شود. 

در بیشتر موارد علائم سندرم بینایی کامپیوتر، به این دلیل اتفاق می‌افتند که خواسته‌های بصری کار، از توانایی‌های بصری فرد برای انجام راحت آن کار فراتر است. افرادی که هر روز دو ساعت یا بیشتر به صورت مدام پشت کامپیوتر می‌نشینند در بیش‌ترین خطر سندرم بینایی کامپیوتر قرار دارند. 

 

سندرم بینایی کامپیوتر چطور تشخیص داده می‌شود؟

تشخیص سندرم بینایی کامپیوتر  

سندرم بینایی کامپیوتر را می‌توان در معاینه جامع چشم تشخیص داد. آزمایشی که با تاکید ویژه بر نیازهای بصری در فاصله کار با کامپیوتر انجام می‌شود می‌تواند شامل موارد زیر باشد: 

سابقه بیمار برای مشخص کردن هر گونه علائمی که بیمار تجربه کرده است و وجود مشکلات عمومی سلامتی، داروهای مصرفی یا فاکتورهای محیطی که در علائم مربوط به استفاده از کامپیوتر نقش دارند. 

اندازه‌گیری دقت دید برای ارزیابی این که تا چه حد بینایی تحت تأثیر قرار گرفته است.

انکسار برای تعیین لنز مناسب با قدرت لازم برای جبران عیوب انکساری (نزدیک‌بینی، دور بینی یا آستیگماتیسم). 

تست حرکت، هماهنگی و تمرکز چشم‌ها با هم. برای دریافت تصویر واحد و واضح از چیزی که مشاهده می‌کنیم باید چشم‌ها هماهنگ با هم به طور موثری تمرکز، حرکت و عملکرد داشته باشند. این تست به دنبال مشکلات چشم برای تمرکز درست، یا مشکلات استفاده از هر دو چشم با یکدیگر می‌گردد. 

این تست ممکن است بدون استفاده از قطره چشم انجام می‌شود تا مشخص شود چشم‌ها چطور تحت شرایط طبیعی واکنش نشان می‌دهند. در برخی موارد مانند زمانی که مقداری از قدرت تمرکز چشم‌ها ممکن است پنهان باشد، قطره چشم ممکن است استفاده شود. این قطره‌ها موقتاً مانع تغییر تمرکز چشم در حین انجام آزمایش می‌شوند. 

 

چشم‌پزشک با استفاده از اطلاعات به دست آمده از این تستها در کنار نتایج تستهای دیگر می‌تواند مشخص کند شما سندرم بینایی کامپیوتر دارید و گزینه‌های درمانی مناسب برای شما توصیه کند . 

 

سندرم بینایی کامپیوتر چطور درمان می‌شود؟ 

راه حل مشکلات بینایی مربوط به کامپیوتر متفاوت هستند اما این سندرم معمولاً با مراقبت‌های مداوم چشم و تغییراتی در چگونگی دیدن نمایشگر کامپیوتر بهبود می‌یابد. 

 

مراقبت‌های چشم 

درمان سندرم بینایی کامپیوتر

در برخی موارد افرادی که برای فعالیت‌های دیگر نیازی به استفاده از عینک ندارند می‌توانند از عینک‌های تجویزی ویژه برای کامپیوتر استفاده کنند. به علاوه افرادی که پیش از این از عینک استفاده می‌کردند ممکن است متوجه شوند عینک کنونی‌شان برای مشاهده نمایشگر کامپیوتر بینایی بهینه ندارد. 

 

لنزهای تماسی یا عینک تجویزی برای مصارف عمومی، برای کار با کامپیوتر ممکن است مناسب نباشد. لنزهای تجویزشده برای رفع نیازهای مختص کامپیوتر ممکن است لازم باشد. طراحی‌های ویژه لنز ، قدرت لنز یا رنگ لنز یا پوشش آن می‌تواند به بهینه کردن توانایی‌های بصری و راحتی کمک کند. 

 

برخی از کاربران کامپیوتر مشکلاتی در تمرکز چشم یا هماهنگی چشم تجربه می‌کنند که با عینک یا لنزهای تماسی به مقدار کافی اصلاح نمی‌شود. یک برنامه بینایی درمانی برای درمان این مشکلات ویژه ممکن است لازم باشد. بینایی درمانی به برنامه ساختار یافته فعالیت‌های بینایی تجویزشده برای بهبود توانایی‌های بینایی گفته می‌شود. این برنامه مغز و چشم‌ها را تمرین می‌دهد تا با هم به شیوه موثرتری کار کنند. این تمرینات چشم به درمان نواقص حرکات چشم، تمرکز چشم، و هماهنگی چشم و تقویت ارتباط چشم با مغز کمک می‌کند. درمان می‌تواند شامل تمرینات مطبی و نیز خانگی باشد. 

 

نگاه کردن به کامپیوتر

سندرم بینایی کامپیوتر

 

حالت مناسب بدن هنگام استفاده از کامپیوتر

برخی فاکتورهای مهم در پیشگیری یا کاهش علائم سندرم بینایی کامپیوتر، به خود کامپیوتر و نحوه استفاده از آن مربوط می‌شود. این شامل وضعیت نور دهی، راحتی صندلی، مکان منابع مورد استفاده، وضعیت صفحه نمایش، و استراحت بین کار است. 

 

جایگاه نمایشگر کامپیوتر

حالت مناسب بدن هنگام استفاده از کامپیوتر

بیشتر مردم برایشان راحت تر است که درحالی‌که چشمانشان به سمت پایین است کامپیوتر را نگاه کنند. در بهترین حالت نمایشگر کامپیوتر به صورتی که در تصویر مشاهده می‌شود باید 15 تا 20 درجه پایین‌تر از سطح افق چشم نسبت به مرکز نمایشگر باشد (به صورتی که اگر خط فرضی از چشم تا مرکز نمایشگر ترسیم کنیم، نسبت به خط افقی که از چشم ترسیم‌شده 15 تا 20 درجه پایین‌تر باشد و این مقدار برابر با حدود 10 تا 12.5 سانتیمتر فاصله از خط افق است) و نمایشگر باید 50 تا 70 سانتیمتر از چشم فاصله داشته باشد.  

 

منابع مورد استفاده

سندرم بینایی کامپیوتر

این منابع باید بالای صفحه‌کلید و زیر نمایشگر قرار داده شوند. اگر این امکان وجود ندارد از یک نگه‌دارنده کاغذ در کنار نمایشگر استفاده کنید. هدف این است که برگه‌ها را جایی قرار دهید تا لازم نباشد سرتان را بچرخانید تا آن‌ها را نگاه کنید. 

 

نوردهی – نمایشگر را به صورتی قرار دهید که نور زیادی منعکس نکند به ویژه از نور بالای سر یا پنجره‌ها. از پرده یا کرکره برای پنجره‌ها استفاده کنید و لامپ چراغ مطالعه را با لامپ با وات پایین عوض کنید. 

 

نمایشگر ضد بازتاب

سندرم بینایی کامپیوتر

اگر هیچ راهی برای به حداقل رساندن بازتاب نور در نمایشگر وجود ندارد می‌توانید از فیلتر نمایشگر استفاده کنید. این فیلتر مقدار نور بازتابی از نمایشگر را کاهش می‌دهد. 

 

حالت نشستن - صندلی باید راحت بوده و از ارگونومی بدن تبعیت کند. ارتفاع صندلی باید قابل تنظیم باشد تا پا بر روی کف زمین یا جا پایی قرار بگیرد. اگر صندلی دسته دارد ، باید آن نیز قابل تنظیم باشد تا پشتیبانی کافی از دست‌ها در هنگام تایپ فراهم آورد. سنگینی مچ دست نباید هنگام تایپ بر روی صفحه‌کلید قرار داشته باشد. 

 

استراحت کوتاه

سندرم بینایی کامپیوتر

برای پیشگیری از خستگی چشم هنگام کار طولانی مدت با کامپیوتر وقفه‌های استراحت داشته باشید. پس از دو ساعت کار مداوم با کامپیوتر چشمان خود را به مدت 15 دقیقه استراحت دهید. همچنین پس از هر بیست دقیقه نگاه کردن به کامپیوتر، به مدت بیست ثانیه به فاصله دور نگاه کنید تا چشمانتان فرصت تمرکز دوباره پیدا کنند (قانون 20/20)

 

پلک زدن - برای به حداقل رساندن احتمال خشکی چشم هنگام استفاده از کامپیوتر سعی کنید مرتباً پلک بزنید. پلک زدن سطح چشم را مرطوب می‌کند. 

 

معاینات منظم چشم و عادات مناسب نگاه کردن می‌تواند به پیشگیری یا کاهش علائم مربوط به سندرم بینایی کامپیوتر کمک کند. 

 

مطالب دیگری که ممکن است بپسندید

نظر کاربران

    شما هم می توانید در مورد این مطلب نظر بدهید.

    کاربر گرامی، لطفاً توجه داشته باشید که این بخش صرفا جهت ارائه نظرات شما درباره ی این مطلب در نظر گرفته شده است. در صورتی که سوالی در رابطه با این مطلب دارید یا نیازمند مشاوره هستید، فقط از طریق تماس تلفنی با بخش مشاوره اقدام نمایید.


    نام :
    ایمیل:
    متن مورد نظر:

    عضویت در خبرنامه wiki5040