۲۸ مهر ۱۳۹۳

دانستنی های غذایی تمر هندی

۲۸ مهر ۱۳۹۳ 12267 بازدیدکننده 0 نظر
دانستنی های غذایی تمر هندی در این مقاله می خوانید

تمر هندی از چاشنی های پرطرفدار و محبوب است. در این مقاله با استفاده های دارویی یا غذایی آن آشنا خواهید شد. ...

دانستنی های غذایی تمر هندی

 

تمر هندی که‌ ترش و شیرین است، یکی از چاشنی‌های ادویه‌ای بسیار محبوب در آشپزخانه‌های جنوب آسیا به شمار می‌رود. 

تمر هندی یک درخت بسیار بزرگ با شاخه‌های بلندِ افتاده، و شاخ و برگ انبوه است. ارتفاع یک درخت تمر هندی کاملاً رشد کرده، تا 24 متر می‌رسد. در همه فصول، درخت آن‌قدر غلاف‌های منحنی میوه‌ای می‌دهد که تمام شاخه‌های آن را می‌پوشانند. هر غلاف، یک پوسته سفت خارجی دارد که به دور گوشت نرم و قهوه‌ای رنگی قرارگرفته که بر روی 2 تا 10 هسته به رنگ قهوه‌ای تیره کشیده شده است. گوشت و دانه‌ها با یک شبکه فیبری گسترده به هم متصل شده‌اند. 

از نظر گیاه‌شناسی، این درخت جزو درختان بزرگ استوایی است که به خانواده باقلاییان تعلق دارند. نام علمی این گیاه تاماریندوس ایندیکا (Tamarindus indica) است. 

درختان تمر هندی، درختان همیشه سبزی هستند که بومی آفریقا می‌باشند. آن‌ها در سراسر مناطق استوایی و پایین خط استوا در آفریقا، جنوب آسیا، آمریکای جنوبی، و جزایر کارائیب به خاطر میوه‌هایشان کاشته می‌شوند.

 

مزایای تمر هندی برای سلامتی

تمبر هندی برای سلامتی

 

میوه تمر هندی مواد معدنی، ویتامین‌ها، فیبر غذایی، و یکسری ترکیبات ناپایدار شیمیایی پرفایده برای سلامتی را در خود دارد.

گوشت چسبناک آن، یک منبع غنی از فیبرهای غذایی از جمله صمغ‌ها، همی سلولزها، لعاب گیاهی،  پکتین، و تانن ها است. 100 گرم تمر هندی بیش از 13% فیبر غذایی روزانه را در اختیار شما قرار می‌دهد. فیبر غذایی ، حجم غذا را افزایش داده و حرکات روده را بیشتر می‌کند، و به همین دلیل جلوی یبوست را می‌گیرد. علاوه بر این، فیبر با سموم غذاها ترکیب‌شده و غشای روده بزرگ را در برابر مواد شیمیایی ایجادکننده سرطان محافظت می‌کند.

علاوه بر این، فیبرهای غذایی موجود در تمر هندی، با نمک‌های صفرا (که از کلسترول به وجود آمده‌اند) ترکیب‌شده و جذب مجدد آن‌ها در روده بزرگ را کاهش می‌دهد؛ به همین دلیل به پایین آوردن سطوح کلسترول بد در بدن کمک می‌کند.

درحالی‌که لیمو مقدار زیادی اسیدسیتریک در خود دارد، تمر هندی غنی از تارتاریک اسید است. تارتاریک اسید ، علاوه بر مزه ترشی که به میوه می‌دهد، به طور ذاتی به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی عمل می‌کند. به همین دلیل از بدن انسان در برابر رادیکال‌های آزاد خطرناک محافظت می‌کند.

تمر هندی، تعداد زیادی از فیتوکمیکال های ناپایدار همانند لیمونن، ژرانیول (گرانیول)، سافرول، اسید سینامیک، متیل سالیسیلات، پیرازین، و آلکیل‌تیازول ها است. این ترکیبات به همراه هم باعث خواص شفابخش تمر هندی شده‌اند.

این چاشنی معروف، منبع خوبی از مواد معدنی مانند مس، پتاسیم، کلسیم، آهن، سلنیوم، روی، و منیزیم است. پتاسیم یکی از اجزای مهم سیالات سلول و بدن است و به کنترل ضربان قلب و فشار خون کمک می‌کند. آهن برای تولید سلول‌های قرمز خونی و به عنوان یک کوفاکتور برای آنزیم های اکسیداز سیتوکروم حیاتی است.

علاوه‌بر این، تمر هندی سرشار از تعداد زیادی از ویتامین‌های حیاتی است، از جمله تیامین، ویتامین آ، اسید فولیک، ریبوفلاوین (ویتامین ب2) ، نیاسین (ویتامین ب3) ، و ویتامین ث. بسیاری از این ویتامین‌ها به عنوان آنتی‌اکسیدان هم عمل می‌کنند و در عملکردهای سوخت‌وساز آنزیمی در داخل بدن مشارکت دارند.

 

استفاده‌های دارویی از تمر هندی

میوه تمر هندی در بسیاری از داروهای سنتی به عنوان ملین، داروی گوارشی، و داروی اختلالات زردابی و صفرایی استفاده می‌شده است. 

این چاشنی، به عنوان یک عامل امولسیون کننده در شربت‌ها و جوشانده‌ها و موارد دیگر در محصولات دارویی مختلف نیز استفاده می‌شود.

 

انتخاب و نگهداری

 نگهداری تمبر هندی

 

غلاف‌های تازه تمر هندی در اواخر بهار و اوایل تابستان قابل تهیه هستند. با این حال، انواع تمر هندی‌های فرآوری شده به شکل‌های قطعه‌های فشرده، برش‌های آماده مصرف، تمر هندی فشرده، و ... را می‌توانید به سادگی از فروشگاه‌ها و مغازه‌های ادویه فروشی تهیه کنید. 

در صورتی که قصد خرید تازه آن را دارید، غلاف‌هایی را خریداری کنید که سالم باشند. اگر اَشکال فرآوری شده را می‌خواهید تهیه کنید، محصولات یک برند معروف را انتخاب کنید. از خریداری غلاف‌های قدیمی و یا محصولات مشکوک خودداری کنید.

زمانی که به خانه رسیدید، غلاف‌ها را در داخل یخچال نگهداری کنید تا برای چند ماه تازه مانده و بتوانید از آن‌ها استفاده کنید.

 

استفاده‌های غذایی

تمر هندی که یک طعم لطیف شیرین و ترش دارد، یکی از محبوب‌ترین مواد اولیه در آشپزی هند، خاورمیانه، و آسیای جنوب شرقی است. در برخی از خانه‌های هندی، به محض رسیدن میوه، غلاف‌ها بازشده و از گوشت تازه تمر هندی استفاده می‌شود. هسته‌های آن سپس به صورت دستی با زدن غلاف با چوب‌هایی که معمولاً به همین دلیل در خانه نگهداری می‌شود از میوه جدا می‌شوند. البته می‌شود برای جدا کردن هسته‌ها، از یک چاقو هم استفاده کرد.

به‌طورکلی، مقدار کمی از تمر هندی در نصف فنجان آب گرم برای حدود 10 دقیقه خیس‌خورده می‌شود، سپس با استفاده از دست ورز داده می‌شود تا به شکل یکنواخت در آب حل شده و یک سس رقیق ایجاد شود. سپس این سس قبل از استفاده در غذا، از داخل یک پارچه نازک عبور داده می‌شود.

 

برخی از روش‌های سرو تمر هندی

روش‌های سرو تمبر هندی

 

تمر هندی در سراسر هند و آسیای جنوبی در خورشت‌ها، ترشی‌ها، و همچنین در دستور غذایی‌های سبزیجات و عدس استفاده می‌شود. 

تمر هندی در سوپ‌های "داغ و ترش" و همچنین برای طعم دار کردن گوشت ماهی در کنار سرکه و نمک استفاده می‌شود.

معجونی که از ترکیب تمر هندی، خرما، شکر، عسل، هل، میخک، و دانه گشنیز درست می‌شود، یک نوشیدنی نیروبخش است که در قسمت‌های مختلف دنیا به فروش می‌رسد. 

تمر هندی در شیرینی سازی هم به عنوان عامل سفت کننده استفاده می‌شود.

 

وضعیت ایمنی

هیچ مورد ابتلا به آلرژی و یا مسمومیت برای تمر هندی گزارش نشده است، و می‌توان از آن به شکلی بی‌خطر در دوران بارداری و زمان شیردهی استفاده کرد.

 

مطالب دیگری که ممکن است بپسندید

نظر کاربران

    شما هم می توانید در مورد این مطلب نظر بدهید.

    کاربر گرامی، لطفاً توجه داشته باشید که این بخش صرفا جهت ارائه نظرات شما درباره ی این مطلب در نظر گرفته شده است. در صورتی که سوالی در رابطه با این مطلب دارید یا نیازمند مشاوره هستید، فقط از طریق تماس تلفنی با بخش مشاوره اقدام نمایید.


    نام :
    ایمیل:
    متن مورد نظر:

    عضویت در خبرنامه wiki5040