۱۰ بهمن ۱۳۹۴

سیمین دانشور

۱۰ بهمن ۱۳۹۴ 4954 بازدیدکننده 0 نظر
سیمین دانشور در این مقاله می خوانید

سیمین دانشور رمان‌نویس، مترجم و استاد دانشگاه ایرانی است. او اولین رمان‌نویس و مترجم زن ایرانی می‌باشد. ...

سیمین دانشور

سیمین دانشور در طول زندگی خود در موارد بسیاری رتبه‌ی اول داشت. او اولین رمان‌نویس زن ایرانی است.  در سال 1326 اولین سری داستان‌های کوتاه ایرانی از یک نویسنده‌ی زن منتشر شد. اولین رمان او " سووشون " نام دارد که برای اولین بار در ایران یک زن می‌نوشت. اولین کار ترجمه توسط یک زن در ایران توسط سیمین دانشور بوده است، مجموعه‌ای از 5 داستان کوتاه و دو زندگی‌نامه. همسر نویسنده‌ی بزرگی چون جلال آل احمد بودن تأثیر زیادی روی نوشته‌های او گذاشته است. او کتاب " غروب جلال " را به یاد همسرش نوشته است. سیمین دانشور مترجم خوبی نیز بود و از کارهای ترجمه‌ی او می‌توان " باغ آلبالو " را نام برد.

 

دوران اولیه‌ی زندگی

سیمین دانشور در 8 اردیبهشت 1300 در شیراز متولد شد. پدر او محمدعلی دانشور فیزیکدان و مادرش نقاش بود. او تحصیلات اولیه‌ی خود را در مدرسه‌ی دوزبانه‌ی مهرآیین انجام داد. در پاییز 1316 وارد دپارتمان ادبیات  دانشگاه تهران شد. کمی بعد شروع به نوشتن قطعاتی برای رادیو تهران کرد. او درباره‌ی غذاها و آشپزی، یا چیزهای دیگر می‌نوشت. همچنین سیمین شروع به نوشتن برای بخش خارجی روزنامه‌ای در تهران کرد زیرا دانشور قادر به ترجمه از انگلیسی بود. او از نام مستعار " شیرازی بی‌نام " برای خود استفاده می‌کرد.

در سال 1327 سیمین در اتوبوسی از تهران به شیراز با جلال آل احمد آشنا شد و دو سال بعد ازدواج کردند. سیمین و جلال فرزندی نداشتند.

 

زندگی ادبی

در سال 1326 در سن 27 سالگی سیمین دانشور کتاب آتش خاموش را منتشر کرد. این اولین مجموعه از داستان‌های کوتاه بود که در ایران توسط زن نوشته می‌شد. او تا حدودی شهرت یافت اما در سال‌های بعد نپذیرفت کارهایش چاپ شوند زیرا از کیفیت آن‌ها خجالت می‌کشید.

در سال 1331 سیمین با دریافت بورس تحصیلی به دانشگاه استنفورد آمریکا رفت و در رشته‌ی زیبایی‌شناسی به تحصیل پرداخت. در آنجا او به زبان انگلیسی می‌نوشت و دو داستان کوتاه خود را به چاپ رساند.

باوجودی که سیمین دانشور معلم فوق‌العاده‌ای بود. او در سال 1328 در دانشگاه تهران به تدریس رشته‌ی باستان‌شناسی و تاریخ هنر پرداخت.  در سال 1340، حدود 12 سال پس از چاپ مجموعه داستان کوتاه، او کتاب " شهری چون بهشت " را منتشر نمود. در سال 1347 دانشور عضو انجمن نویسندگان ایرانی شد. سال 1348 کتاب سووشون به چاپ رسید. در همان سال جلال از دنیا رفت. سیمین تا سال 1360 به تدریس ادامه داد و از آن به بعد خود را وقف نویسندگی کرد.

 

مرگ

 سیمین دانشور در سال 18 اسفند 1390 پس از مدتی ابتلا به بیماری آنفولانزا در خانه‌ی خود در تهران درگذشت. او را در بهشت‌زهرا تهران به خاک سپردند.

 

آثار سیمین دانشور

 مجموعه داستان

آتش خاموش، اردیبهشت ۱۳۲۷

شهری چون بهشت، دی ۱۳۴۰

به کی سلام کنم؟، خرداد ۱۳۵۹

از پرنده‌های مهاجر بپرس، ۱۳۷۶

 

رمان‌ها

سَووشون معروف‌ترین اثر دانشور در تیر ۱۳۴۸

جزیرهٔ سرگردانی، ۱۳۷۲

ساربانْ سرگردان، ۱۳۸۰

کوه سرگردان

 

ترجمه‌ها

سرباز شکلاتی، نوشتهٔ برنارد شاو، ۱۳۲۸

دشمنان، نوشتهٔ آنتون چخوف، ۱۳۲۸

بنال وطن، نوشتهٔ آلن پیتون، ۱۳۵۱

داغ ننگ، نوشتهٔ ناتانیل هاثورن

باغ آلبالو نوشتهٔ آنتوان چخوف، ۱۳۸۱

ماه عسل آفتابی ( مجموعه داستان)، نوشتهٔ ریونوسوکه آکوتاگاوا 

 

آثار غیرداستانی

غروب جلال، انتشارات رواق، ۱۳۶۰

شاهکارهای فرش ایران

راهنمای صنایع ایران

ذن بودیسم

مبانی استتیک

 

مطالب دیگری که ممکن است بپسندید

نظر کاربران

    شما هم می توانید در مورد این مطلب نظر بدهید.

    کاربر گرامی، لطفاً توجه داشته باشید که این بخش صرفا جهت ارائه نظرات شما درباره ی این مطلب در نظر گرفته شده است. در صورتی که سوالی در رابطه با این مطلب دارید یا نیازمند مشاوره هستید، فقط از طریق تماس تلفنی با بخش مشاوره اقدام نمایید.


    نام :
    ایمیل:
    متن مورد نظر:

    عضویت در خبرنامه wiki5040