۱۴ تير ۱۳۹۳

آسیب‌های ناشی از سرما

۱۴ تير ۱۳۹۳ 3401 بازدیدکننده 0 نظر
آسیب‌های ناشی از سرما در این مقاله می خوانید

اگر در معرض سرمای بیش از‌ اندازه قرار بگیرید بدن و پوست شما دچار آسیب می‌شود، ما در این جا شما را با برخی از این آسیب‌ها آشنا می‌کنیم. ...

آسیب‌های ناشی از سرما

آسیب‌های ناشی از سرما

آسیب‌های ناشی از سرما به خصوص هنگامی که در معرض بادهای سرد قرار می‌گیریم یا هنگامی که مدت‌زمانی را با لباس خیس در سرما می‌گذرانیم، شایع هستند. برخی از مشکلات شایع مربوط به سرما، هیپوترمی (کم شدن دمای بدن) و آسیب‌هایی مانند سرمازدگی (frost bite) است. شدت آسیب بستگی به دما و طول مدت قرارگیری در این دما دارد.

 

آسیب‌های ناشی از سرما

آسیب‌های مربوط به هوای سرد دو نوع هستند: همراه با یخ زدن بافت‌های نزدیک به نواحی که در معرض سرما قرار دارند، و یا بدون یخ‌زدگی. نوع دوم آسیب‌ها شامل لکه‌های ناشی از سرما، سرد شدن چینی‌جاها و پای خندقی است در حالی که آسیب نوع اول شامل سرمازدگی می‌شود.

 

بی‌حسی، مورمور شدن و تغییر رنگ و بافت پوست علائم متداول آسیب سرما است. برخی از آسیب‌ها از قبیل سرمازدگی جدی هستند و نیاز به کمک فوری پزشکی دارند. فرد سرمازده را باید به مکانی گرم برده و لباس‌های مرطوب او را درآورید و به‌سرعت کمک پزشکی برایش فراهم کنید. از ماساژ دادن ناحیه آسیب‌دیده خودداری کنید چراکه این کار وضعیت بیمار را بدتر می‌کند.

 

با برنامه‌ریزی دقیق قبل از قرارگیری در معرض سرما، می‌توانید از آسیب‌های مربوط به سرما جلوگیری کنید. افراد سالخورده یا کودکان و افرادی که مشکلاتی مانند دیابت، تصلب پوست (اسکلرودرمی) یا دهیدراته شدن دارند بیشتر مستعد آسیب‌های ناشی از سرما هستند.

 

آسیب‌های ناشی از سرما بدون یخ زدن بافت:

 

لکه‌های ناشی از سرما (Chilblains):

لکه‌های ناشی از سرما (Chilblains):

این لکه‌ها، نوعی از آسیب‌های مرتبط با سرما هستند که در افراد مستعد آن، که در معرض هوای مرطوب یا هوای سرد قرار گرفته‌اند اتفاق می‌افتد. وقتی ناحیه‌ای که در معرض سرما قرار گرفته پس از چند ساعت دوباره گرم می‌شود، لکه‌های ناشی از سرما اتفاق می‌افتد که به‌صورت نواحی بنفش یا قرمز رنگ دردناک و دارای خارش بروز می‌کنند، و بیشتر در انگشت‌ها، پنجه، گوش و بینی اتفاق می‌افتند. در برخی از مردم تاول نیز ایجاد می‌شود. لکه‌های ناشی از سرما چند هفته باقی می‌ماند. این وضعیت هیچ آسیب دائمی ایجاد نمی‌کند و فرد پس از مدتی به زندگی عادی بازمی‌گردد. معمولاً عود بیماری وجود ندارد. تأمین گرما برای فرد دچار لکه‌های ناشی از سرما در مدیریت این وضعیت حیاتی است. کرمهای کورتیکواستروئید و لوسیونها نیز در برخی موارد می‌توانید مفید واقع شوند.

 

پای خندقی

پای خندقی

نام آن از وضعیتی که نظامیان در جنگ به آن دچار می‌شدند، گرفته‌شده است و جدی‌تر از لکه‌های سرما است. به وجود آمدن وضعیت پای خندقی نیاز به سرمای شدید ندارد و حتی در دمای -9 درجه نیز ممکن است ایجاد شود. کفش یا پوتین تنگ وضعیت را بدتر می‌کند. درد، خارش، ایجاد لکه، بی‌حسی، تورم و قرمز شدن در پا، علائم متداول این وضعیت هستند و اگر ادامه پیدا کند شدیدتر شده و قانقاریا ممکن است ایجاد شود که در این حالت باید بخش موردنظر قطع گردد. اولین قدم برای مدیریت پای خندقی این است که کفش‌های مرطوب را درآورده و پاها را بالا نگه‌دارید و آن‌ها را به‌خوبی تمیز کنید و صبر کنید تا در معرض هوا خشک شود. با این حال، یک پای خندقی ساده ممکن است برای درمان کامل به چند هفته زمان نیاز داشته باشد.

 

سرد شدن چینی‌جاها

سرد شدن چینی‌جاها

این وضعیت، یک نوع آسیب خفیف مرتبط با سرما است که صورت، گوش‌ها، انگشت‌ها و پنجه را تحت تأثیر قرار می‌دهد. قرارگیری در معرض سرما موجب احساس سوزش، خارش، بی‌حسی و درد می‌شود. گرم کردن بدن وضعیت را به حالت طبیعی برمی‌گرداند و هیچ خطر آسیب دائمی وجود ندارد. پای سرد شده را باید در آب گرم وان فرو ببرید. از کمپرس گرم مرطوب نیز می‌توانید برای نواحی دیگر بدن استفاده کنید. این کار را باید کاملاً آهسته و تدریجی انجام دهید تا بدن ناگهانی گرم نشود.

 

آسیب‌های ناشی از یخ‌زدگی بافت

یخ‌زدگی: این آسیب شامل یخ زدن بافت‌های بدن می‌شود که ممکن است به مشکلات جدی منجر شود. یخ‌زدگی معمولاً در صورت، گونه، گوش‌ها، بینی، دست‌ها و پاها اتفاق می‌افتد. یخ‌زدگی به علت کاهش گرما و محدود شدن جریان خون در نواحی تحت تأثیر اتفاق می‌افتد و بلورهای یخ در بافت‌های بدن تشکیل می‌شدند که منجر به مرگ سلول‌ها می‌گردد. بافت‌های ناحیه یخ‌زده که به مدت طولانی در معرض سرما بوده‌اند، وقتی دوباره گرم می‌شدند، دچار آسیب عروقی و ناهنجاری‌های سوخت‌وساز می‌شوند. یخ‌زدگی ممکن است سطحی یا عمقی باشد و این بستگی به طول مدت قرارگیری در معرض سرما دارد. احساس سوزش، درد، مورمور شدن، بی‌حسی، رنگ‌پریدگی پوست و تاول برخی از علائم یخ‌زدگی هستند. قربانی یخ‌زدگی باید فوراً به بیمارستان منتقل شود. بهتر است ناحیه یخ‌زده را با باند استریل بپوشانیم تا آسیب بیشتری ایجاد نشود.

 

پیشگیری

پیشگیری

پیشگیری از آسیب‌های مرتبط با سرما:

محض احتیاط، سعی کنید به‌تنهایی سفر نکنید.

حتماً جعبه کمک‌های اولیه، پتو و غیره همراه با خود داشته باشید.

اگر در هوای سرد سفر می‌کنید، لباس‌های گرم بپوشید و نواحی که در معرض سرما قرار دارند را بپوشانید.

از پوشیدن لباس‌های تنگ در سرما خودداری کنید. چند دست لباس اضافی بردارید تا در صورت خیس شدن بتوانید لباستان را عوض کنید.

از کفش‌های ضد آب استفاده کنید

مقدار زیادی آب بنوشید

از سیگار کشیدن اجتناب کنید

درصورتی‌که به علت سرما احساس ناراحتی کردید، در مکان سرپوشیده یا گرم بمانید.

 
 

مطالب دیگری که ممکن است بپسندید

نظر کاربران

    شما هم می توانید در مورد این مطلب نظر بدهید.

    کاربر گرامی، لطفاً توجه داشته باشید که این بخش صرفا جهت ارائه نظرات شما درباره ی این مطلب در نظر گرفته شده است. در صورتی که سوالی در رابطه با این مطلب دارید یا نیازمند مشاوره هستید، فقط از طریق تماس تلفنی با بخش مشاوره اقدام نمایید.


    نام :
    ایمیل:
    متن مورد نظر:

    عضویت در خبرنامه wiki5040