۲۰ خرداد ۱۳۹۳

نکته های کمک های اولیه از زبان متخصصین - 1

۲۰ خرداد ۱۳۹۳ 3352 بازدیدکننده 0 نظر
نکته های کمک های اولیه از زبان متخصصین - 1 در این مقاله می خوانید

در این مقاله کاربردی، موارد زیادی از کمک های اولیه برای شرایط مختلف آورده شده است که می تواند به عنوان نقطه شروع، برای خوانندگان بسیار مفید باشد. ...

نکته های کمک های اولیه از زبان متخصصین - 1

 

1- چرا روی زخم را باید پانسمان نمود؟

به‌این‌علت باید زخم را پانسمان نمود که سریع‌تر خوب شود و هم‌چنین از عفونت آن جلوگیری شود و بعضی از زخم‌ها، اگر به حال خود رها شوند باعث ایجاد عفونت و شدیدتر شدن آن می‌گردند؛ در پانسمان کردن هم باید دقت کنیم که پانسمان خیلی روی زخم نماند و باید تعویض شود چون در غیر این صورت، پانسمان عفونت زخم را به خود جذب کرده و بیشتر باعث عفونت زخم می‌گردد.

 

2- برای تعویض پانسمان در منزل چه اقداماتی را باید انجام داد؟

باید به‌آرامی پانسمان قبلی را از روی زخم جدا کنیم و آن را فوراً دور بیندازیم، چون این پانسمان آغشته به عفونت است. سپس روی زخم را به‌ وسیله آب نمکی که در سرنگ ریخته‌ایم ضدعفونی می‌کنیم و با گاز استریل هرگونه چیز اضافه‌ای که روی زخم مانده را پاک می‌کنیم، و بعد روی زخم را خشک کرده و مجدداً پانسمان می‌کنیم.

 

3- اگر فردی خونریزی کرده باشد چگونه می‌توان خونریزی را متوقف کرد؟

آنچه مهم است این است که سعی شود فردی که دچار خونریزی شده را آرام کرده و فوراً به اورژانس زنگ زده شود، اما تا قبل از رسیدن پزشک، باید روی زخمی که دچار خونریزی شده است گاز استریل یا پارچه تمیز گذاشت و با دست آن را فشار داد تا خونریزی قطع گردد. عضو دچار خونریزی نیز باید بالاتر از بقیه بدن قرار بگیرد. هم‌چنین سعی کنیم بیمار را در حالت درازکش و درصورتی‌ که پاها بالاتر از سر قرار دارد نگه‌ داریم تا پزشک حضور پیدا کند.

 

4- در خونریزی‌های ضعیف چگونه باید اقدام کرد؟

در خونریزی‌های خفیف با استفاده از کیسه یخ در محل خونریزی، می‌توان خونریزی را متوقف کرد؛ چون یخ باعث می‌شود از بافت ملتهب، هورمونی تولید شود که به ترمیم و بهبود ماهیچه‌های آسیب‌دیده کمک می‌کند.

 

5- اگر فردی دچار سوختگی شده باشد چگونه باید به او کمک شود؟

ابتدا باید مصدوم را با رعایت نکات ایمنی از محیط دور کرد، و لباس‌های آتش‌گرفته را با استفاده از پتو یا کت یا هر چیز دیگری مانند آن خاموش کرد. سعی نکنیم لباس‌های سوخته را که به پوست مصدوم چسبیده جدا کنیم. هشیاری مصدوم را نیز باید زیر نظر داشته باشیم، و اگر تنفس مصدوم قطع شده فوراً تنفس مصنوعی را شروع کرده و سپس او را به پزشک برسانیم.

 

6- چگونه باید به مصدوم تنفس مصنوعی داد؟

ابتدا باید مصدوم را به پشت خوابانده و سر او را به یک طرف چرخانده و هر شی‌ء خارجی مثل آدامس یا دندان مصنوعی را از دهان مصدوم خارج کرده و سپس با یک دست پیشانی را به سمت پایین کشیده و چانه را به سمت بالا نگه‌داریم و بعد از ارزیابی تنفس، تنفس مصنوعی را شروع کنیم. بعد از باز کردن راه‌های هوایی، با انگشتان دستی که روی پیشانی قرار دارد پره‌های بینی را فشار داده تا بسته شوند، و سپس شخص امدادگر نفس عمیق کشیده و دهان خود را در امتداد راه هوایی و روی دهان مصدوم قرار داده، به‌نحوی‌که تمام دهان پوشیده شود؛ در تنفس دهان‌به‌دهان باید دقت کرد که از دادن تنفس‌های بسیار سریع و با فشار زیاد خودداری شود، بلکه باید به آهستگی آن‌قدر در ریه او دمید تا سینه مصدوم حتی‌الامکان بالا بیاید.

 

8- در چه مواردی نباید از تنفس دهان‌به‌دهان استفاده کرد؟

هرگاه بر روی صورت مصدوم زخم وجود داشته باشد، و یا فک مصدوم شکسته باشد، یا اطراف دهان مصدوم به سم آغشته شده باشد؛ و هم‌چنین در صورت تشنج و استفراغ‌های شدید و مکرر، نباید از تنفس دهان‌به‌دهان استفاده کرد.

 

9- درصورتی‌که نتوان از تنفس دهان‌به‌دهان استفاده کرد چگونه باید به مصدوم تنفس مصنوعی داد؟

در چنین مواردی باید از تنفس دهان به بینی استفاده کرد، به این روش که بعد از باز کردن راه‌های هوایی، با انگشت شصت دستی که روی چانه قرار دارد لب‌های مصدوم را به هم فشار داده تا دهانش بسته شود و امدادگر نفس عمیق کشیده و دهان خود را روی بینی مصدوم قرار داده و داخل بینی بدمد تا قفسه سینه بالا بیاید، و سپس دهان را از روی بینی برداشته و در صورت امکان دهان او را باز کنید تا هوا از طریق دهان و بینی خارج گردد.

 

10- در هنگام برق‌گرفتگی چگونه می‌توان به مصدوم کمک کرد؟

ابتدا امدادگر باید اطمینان حاصل کند که خطری او را تهدید نمی‌کند. در درجه اول باید سعی شود برق از فیوز قطع شود، و اگر امکان آن وجود ندارد، با وسیله‌ای عایقی سیم برق را از مصدوم جدا کرده و یا دستگاه را خاموش نمایند. این کار باید زمانی صورت بگیرد که امدادگر مطمئن باشد خطری او را تهدید نمی‌کند، و حوالی وی آب حامل جریان برق نباشد. درصورتی‌که برق از نوع فشارقوی است، هرگز نباید به او نزدیک شد و باید فوراً با شرکت تماس گرفته شود تا جریان قوی برق را فوراً قطع نمایند.

 

11- چه نوع موادی می‌تواند در بدن ایجاد مسمومیت نماید؟

پنج نوع مسمومیت وجود دارد که عبارت‌اند از مسمومیت غذایی، مواد شیمیایی سوزاننده، داروها، مواد نفتی، و گیاهان سمی که هر یک از آن‌ها علائم خاصی بر روی بیمار دارند و به‌واسطه همین علائم تشخیص داده می‌شود که مسمومیت از کدام نوع است.

 

12- در هنگام مسمومیت چه نوع اقداماتی بر روی فرد مصدوم باید صورت بگیرد؟

درصورتی‌که مصدوم هم چنان هشیار است، ابتدا امدادگر باید از باز بودن مجاری تنفسی مسموم اطمینان حاصل نماید و مسموم را وادار کند تا مقداری آب یا شیر بخورد تا از این طریق سم را رقیق نماید، و سعی کند مسموم را وادار به استفراغ نماید. هنگامی‌که مسمومیت از نوع مواد اسیدی، نفتی، و قلیایی است، نباید مسموم را وادار به استفراغ کرد. وضعیت بیمار در جایی که باید استفراغ کند، لازم است به‌گونه‌ای باشد که مواد استفراغ شده به ریه برنگردد.

 

13- در مسمومیت‌های تنفسی چه اقداماتی بر روی مسموم باید صورت بگیرد؟

در ابتدا امدادگر می‌بایست مسموم را از منبع سم دور نماید و تنفس مسموم را کنترل نموده و لباس‌های مسموم را شل نموده و او را فوراً به مراکز درمانی منتقل نمایند.

 

14- چگونه باید تشخیص داد که فرد دچار سکته قلبی گردیده؟

سکته قلبی ویژگی‌هایی دارد که با دقت در این ویژگی‌ها، می‌توان تشخیص داد که فرد مبتلا به سکته قلبی گردیده، من‌جمله اینکه بیمار درد فشار دهنده ناگهانی در وسط سینه احساس می‌کند که ممکن است این درد به دست‌ها، پشت، یا گلو انتقال یابد؛ غش کردن و ریزش عرق شدید و نبض ضعیف و تند که ممکن است نامنظم بزند، هم‌چنین تنگی نفس و در برخی مواقع بی‌هوشی، ازجمله علائم بیماری سکته قلبی است.

 

15- با فردی که دچار سکته قلبی شده چگونه باید برخورد نمود؟

در چنین مواردی اولین کار تماس گرفتن با اورژانس است، اما تا رسیدن اورژانس، درصورتی‌که بیمار هوشیار باشد، باید او را به حالت نیمه نشسته قرار داد و او را آرام کرد و دکمه لباس‌های بیمار و کمربند او را باز کرده تا احساس راحتی کند و مدام نبض و تنفس بیمار کنترل گردد. اگر ایست قلبی رخ داد، ماساژ قلبی باید شروع گردد.

 

16- چگونه می‌توان تشخیص داد که عضوی از مصدوم دچار شکستگی شده است؟

شکستگی علائمی دارد مانند تغییر شکل اندام، تورم در اندام، بیرون‌زدگی استخوان شکسته از پوست، درد شدید در اندام، درد استخوان وقتی با دست یا انگشت فشار داده می‌شود، حرکت یا صدای غیرطبیعی در اندام، و یا ناتوانی در حرکت آن قسمت از بدن. همه این موارد از علائم شکستگی محسوب می‌گردند.

 

17- هنگام روبه‌رو شدن با فردی که به شکستگی عضوی از بدن مبتلا شده چه اقدامی باید انجام داد؟

اولین کار تماس گرفتن با اورژانس است. سپس باید مصدوم را آرام کرد، و اگر مطمئن نیستید که آن عضو شکسته یا نه، باید مانند عضو شکسته عمل نمود و از حرکت دادن بی‌مورد و مکرر عضو شکسته خودداری کرد. برای جلوگیری از حرکت کردن عضو مشکوک به شکستگی، می‌توان آن عضو را به تنه یا اندام متقابل بست و یا با آتل گیری مانع حرکت شد.

 

18- چگونه باید ابتلای بیمار به مارگزیدگی را تشخیص داد؟

مارگزیدگی مانند سایر بیماری‌ها علائمی دارد، مانند خونریزی از محل گزش، تاری دید، سوزش پوست، تشنج، اسهال، سرگیجه، عرق کردن، غش کردن، تب، تشنگی، تهوع و استفراغ، تغییر رنگ پوست، ضعف، از دست دادن هماهنگی عضلانی، ورم در محل گزش، درد شدید و ... که این علائم تا دو هفته بعد از گزش امکان دارد به وجود آیند و اگر فردی به‌سرعت این علائم را مشاهده نکرد نباید آسوده‌خاطر گردد.

 

19- با فردی که به مارگزیدگی مبتلا شده چگونه باید برخورد کرد؟

فوراً با اورژانس تماس گرفته و بیمار را آرام کرده و محل مارگزیدگی را پایین‌تر از سطح قلب نگه‌داشته تا جریان سم آهسته شود. محل مورد گزش را باید با آب و صابون شستشو داده و انگشتر یا النگو و هر چیزی که در آن محل قرار دارد را خارج کنید، چون ممکن است قسمت‌های آسیب‌دیده ورم کنند. علائم حیاتی بیمار را هرچند دقیقه یک‌بار چک کنید و اگر علائمی مانند رنگ‌پریدگی شدید که نشان‌دهنده شوک است رخ داد، فوراً فرد را خوابانیده و پاهایش را بالاتر از سطح بدنش قرار داده و روی فرد را با پتو بپوشانید.

 

20- در چه مواردی نیش زنبور می‌تواند خطرناک باشد؟

هرگاه بعد از نیش زنبور، فرد به خس‌خس سینه یا اختلال در تنفس هم‌چنین احساس سنگینی در گلو یا قفسه سینه یا متورم شدن لب‌ها یا زبان یا صورت و حالت تهوع و استفراغ مبتلا گردید، باید فوراً به پزشک مراجعه شود و این علائم خطرناک می‌باشند.

 

مطالب دیگری که ممکن است بپسندید

نظر کاربران

    شما هم می توانید در مورد این مطلب نظر بدهید.

    کاربر گرامی، لطفاً توجه داشته باشید که این بخش صرفا جهت ارائه نظرات شما درباره ی این مطلب در نظر گرفته شده است. در صورتی که سوالی در رابطه با این مطلب دارید یا نیازمند مشاوره هستید، فقط از طریق تماس تلفنی با بخش مشاوره اقدام نمایید.


    نام :
    ایمیل:
    متن مورد نظر:

    عضویت در خبرنامه wiki5040