۳۱ شهريور ۱۳۹۳

9 تأثیر رنگ‌ها بر خلق و خو

۳۱ شهريور ۱۳۹۳ 3854 بازدیدکننده 1 نظر
9 تأثیر رنگ‌ها بر خلق و خو در این مقاله می خوانید

آیا از رابطه رنگ هایی که استفاده می کنید با خلق و خو و شرایط متفاوت در زندگی خود آشنا هستید؟ آیا می دانید هر رنگ روی شما چه تاثیراتی دارد؟ با ما همراه شوید. ...

9 تأثیر رنگ‌ها بر خلق و خو

چطور از رنگ درمانی برای داشتن احساس بهتر استفاده کنیم؟

این که مردم چگونه رنگ را می‌بینند کاملاً علمی است. گیرنده‌های رنگ در شبکیه چشم انرژی نور طول موج‌های مختلف را به رنگ‌ها تبدیل می‌کند اما این که مردم چطور رنگ‌ها را پردازش می‌کنند، به طرز پیچیده‌ای با هیجانات آن‌ها مرتبط است. درک این که چطور رنگ‌ها بر خلق و رفتار تأثیر می‌گذارد به روانشناسان، محققان بازاریابی، طراحان، و همه مردم دیگر از جمله هر فردی که دوست دارد احساس بهتری داشته باشد، کمک می‌کند. 

تاریخچه رنگ درمانی به زمان‌های گذشته بازمی‌گردد. یونانیان و مصریان باستان از رنگ به عنوان ابزاری در معابد درمانی استفاده می‌کردند. پزشکان طب چینی و ایورودا (طب قدیمی هندی) رنگ‌ها را در درمانشان مورد استفاده قرار می‌دادند. شروع رنگ درمانی مدرن به سال 1933 و کتاب “The Spectro Chrometry Encyclopedia” نوشته دینشاه قادیالی (Dinshah Ghadiali) دانشمند هندی، بازمی‌گردد. دکتر هری ریلی اسپیتلر که معاصر قادیالی بود، تأثیرات روانشناسی و فیزیولوژیکی درخشش نورهای رنگی در چشم بیماران را آزمایش کرد. 

اگر چه دانشمندان به مطالعات برای این که چگونه رنگ‌ها، مغز را تحریک کرده و هورمون‌های خاصی تولید می‌کنند ادامه می‌دهند، اما بسیاری از درمانگران رنگ، بر کارهای سنتی نیز تکیه دارند. 

 

تاثیر رنگ

 

رنگ و اشتها

در مطالعه‌ای در سال 2012 محققان دریافتند که شرکت‌کنندگان در این مطالعه، زمانی که رنگ بشقاب و غذا به هم نزدیک بود، 22% بیشتر می‌خوردند. اگر می‌خواهید کمتر بخورید بشقابی انتخاب کنید که رنگ آن با غذایتان متمایز باشد یا اگر هدفتان این است که سبزیجات بیشتر بخورید، بشقاب سبز رنگ انتخاب کنید تا بیشتر اسفناج و کلم بخورید. این افراد هنگامی که بشقاب‌ها از نظر رنگی تمایز زیادی با روکش روی میز یا سفره نداشتند، 10% کمتر غذا خوردند. همچنین محققان دریافتند که هنگامی که افراد از بشقاب‌های کوچک‌تر استفاده می‌کردند، کمتر می‌خورند. 

به نظر می‌رسد برخی رنگ‌ها مردم را گرسنه‌تر می‌کنند. همه شرکت‌های فست فود از رنگ قرمز و زرد استفاده می‌کنند. رنگ قرمز عملکرد شما را سریع‌تر می‌کند و باعث می‌شود سریع‌تر سفارش دهید، بخورید، و بروید. تحقیقات انجام‌گرفته شده، حقیقتاً رنگ‌ها را با سیستمهای فیزیکی مرتبط می‌داند از جمله ارتباط رنگ قرمز با فعالیت حرکتی 

 

تاثیر رنگ

 

تمرکز بهتر با رنگ زرد 

در سال 1994 محققان در مطالعه‌ای دریافتند که واکنش هیجانی به رنگ، بر اساس روشنی (برایتنس) و غنای (سچوریشن) آن است. مثلاً غنای سبز روشن بیشتر از سبز خاکی است. رنگ‌های غنی انرژی را افزایش می‌دهند و رنگ‌های روشن خوشایندتر هستند. 

 

یکی از طراحان  دکوراسیون داخلی توصیه می‌کند سایه زرد روشن را به دفتر کار خود اضافه کنید تا به افزایش تمرکز شما کمک کند. اگر می‌خواهید هوشیار باشید قالیچه، قاب  یا گل‌های زرد انتخاب کنید اما آن را به عنوان رنگ اصلی انتخاب نکنید چرا که ممکن است موجب بی‌قراری و اضطراب شود. 

محل کار نیاز به نوعی رنگ دارد. در مطالعه‌ای مشخص شد پس از افزودن رنگ به محل کار فراوانی تصادفات ظرف سه سال تا 28 درصد کاهش داشت. نتایج مشابه در مطالعات مدارس نشان داد که جذب شدن بی‌اراده رنگ، تمرکز در دانش‌آموزان و معلمان را بهبود می‌بخشد. 

 

تاثیر رنگ

 

تغییرات خلق در کامپیوتر

دکتر ریچارد همر در دانشکده پزشکی دانشگاه میسوری از دو نقاشی ورنیه به عنوان محافظ صفحه نمایش (اسکرین سیور) برای تغییر خلق و خوی خود استفاده کرد. یک تصویر رنگ‌های سرد و آرام‌کننده دارد که بی‌قراری را آرام می‌کند. تصویر دیگر از رنگ‌های گرم استفاده کرده بود که هنگامی که احساس خستگی می‌کرد، او را سر شوق می‌آورد. 

برای امتحان این روش در کامپیوتر خود، چند عدد نقاشی یا عکس پیدا کنید که برای شما جالب است. رنگ‌های آبی، سبز و بنفش اعصاب شما را آرام می‌کند. رنگ‌های قرمز، نارنجی و زرد شما را تحریک می‌کند. هنگام نیاز به تغییر خلق صفحه نمایشتان را با تصاویر انتخابی خود پر کنید. به تصویر یک تا دو دقیقه نگاه کنید تا خلقتان تغییر کند. 

 

تاثیر رنگ

 

بازگرداندن زمان به عقب: از رنگ‌ها برای تحریک رشد کلاژن استفاده کنید 

رنگ‌ها به دو روش فرایند پیری را آهسته می‌کنند: کاهش استرس و تحریک رشد کلاژن. استرس، با کوتاه کردن تلومرها (سرپوش‌های محافظ در انتهای دی ان ای) در بیماری و پیری نقش دارد. نگاه کردن به تصاویر رنگی مشخصی سطح استرس را کاهش می‌دهد که می‌تواند تأثیر ضد پیری  داشته باشد. 

شما رنگ را از طریق پوست نیز جذب می‌کنید. مطالعات نور قرمز درمانی به سال 1942 بازمی‌گردد که دانشمندان روسی تأثیر تحریک‌کنندگی آن بر دستگاه عصبی سمپاتیک را شرح دادند. 

نور قرمز درمانی اکنون به عنوان یک نوع درمان در اسپا برای تولید کلاژن و جمع و منقبض کردن کلاژن موجود مورد استفاده قرار می‌گیرد. این کار موجب جوان تر شدن پوست صورت می‌شود. شما می‌توانید به اسپا بروید یا یک دستگاه لامپ قرمز بخرید و در منزل استفاده کنید. از نور با طول موج 660 نانومتر (طول موجب بهینه) استفاده کنید. برای درمان کامل صورت 18 دقیقه  زمان بگذارید. 

 

تاثیر رنگ

 

کاهش افسردگی و غمگینی

نگاه کردن به رنگ‌های پرهیجان مانند قرمز، نارنجی و زرد می‌تواند برخی موارد افسردگی را کاهش دهد. از رنگ‌های سرد مانند آبی، سبز و خاکستری بپرهیزید. 

اما اگر افسردگی به واسطه فقدان نور خورشید یا ملاتونین ایجاد شده است درمان به وسیله نور آبی توصیه می‌شود. چشمان ما گیرنده‌های نور دارد که به رنگ آبی واکنش می‌دهد. وقتی این رنگ را می‌بینید بدن فوراً تولید ملاتونین را متوقف می‌کند بنابراین سرحال می‌شوید. ‌گذراندن زمان در طیف کامل نور خورشید نیز می‌تواند مفید باشد اما اگر جایی زندگی می‌کنید که دلگیر است، خریداری یک لامپ آبی می‌تواند روزهای غمگین شما را تغییر دهد.  

 

تاثیر رنگ

 

تشنج‌زدایی از مجادلات 

بسیاری از مردم، عصبانیت را به رنگ قرمز ارتباط می‌دهند، در واقع دلیلی در آن نهفته است. اگر رابطه زناشویی شما چالش‌برانگیز یا مشوش بوده است، از پوشیدن رنگ نارنجی و قرمز دوری کنید. به جای آن بیشتر از رنگ‌های بنفش، سبز و آبی در لباس استفاده کنید. آبی لاجوردی موجب آرامش می‌شود درحالی‌که آبی فیروزه‌ای و نیلی به برقراری ارتباط از هر نوع، کمک می‌کند. 

 

تاثیر رنگ

 

خواب بهتر

برای خواب بهتر خود را با رنگ‌های سرد آرام کنید. یک طراح دکور داخلی رنگ‌های بنفش، سبز، آبی و خاکستری را برای دکوراسیون اتاق‌خواب توصیه می‌کنند چون این رنگ‌ها ضربان قلب و دمای بدن را کاهش می‌دهند. کم کردن میزان به‌هم‌ریختگی و تعداد ابزارهای الکترونیکی در اتاق‌خواب نیز احتمال خواب بهتر را افزایش می‌دهد. 

درمان به وسیله نور آبی، می‌تواند سندرم تأخیر در فاز خواب را درمان کند. افرادی که سال‌ها از این وضعیت بیدار ماندن رنج برده‌اند ، ممکن است فقط با چند روز استفاده از نور آبی مشکل خواب آن‌ها حل شود. نور آبی تولید ملاتونین را هنگامی که باید بدنتان آن را تولید کند، افزایش می‌دهد. 

 

تاثیر رنگ

 

تقویت عملکرد تحصیلی

مطالعات نشان می‌دهد که جوهر قرمز که ممکن است به صورت خیلی افراطی توسط اساتید استفاده شود، واقعاً به عملکرد تحلیلی دانش‌آموزان و دانشجویان آسیب میزند. در این مطالعه دانش‌آموزانی که به آن‌ها شماره شرکت‌کننده یا کاور آزمون قرمز، سبز، سیاه، سفید یا خاکستری داده شده بود با هم مقایسه شدند. افرادی که شماره یا کاورهای قرمز داشتند نمرات پایین تری کسب کردند. نتایج در آلمان و امریکا هم در دانشجویان و هم دبیرستان، یکسان بود. رنگ قرمز به خاطر ارتباطش با شکست، انگیزه زدایی می‌کند. 

بنابراین اگر معلم یا مدیر هستید، تصحیح و پیشنهادات خود را به رنگ سبز (به جای قرمز) بنویسید. دانشجویان یا کارکنان شما ممکن است بیشتر احساس دلگرمی کنند و عملکردشان بهتر شود، چون سبز با آرامش، رشد و همدلی مرتبط است. 

 

تاثیر رنگ

 

مطالعات نشان داده‌اند که رنگ‌ها بر دستگاه عصبی مرکزی تأثیر می‌گذارند، هورمون‌های تغییردهنده خلق را تحریک می‌کنند و با تغییر دادن فعالیت امواج مغزی آلفا، بر میزان هوشیاری فرد تأثیر می‌گذارند. یک مطالعه جالب‌توجه که توسط محققان دانشگاه البرتا انجام شد نشان داد که تغییر رنگ‌ها در محیط زندگی 14 کودک معلول و آشفته (هم کودکان نابینا و هم افرادی که می‌توانستند ببینند) منجر به کاهش فشارخون و کمتر شدن رفتارهای پرخاشگرایانه آن‌ها شد. این دانشمندان نظریه داده‌اند که این رنگ‌های جدید، همانند نور از طریق پوست کودکان جذب‌شده و به قدری قدرت دارد که بتواند تفاوت قابل‌توجهی ایجاد کند. 

 

مطالب دیگری که ممکن است بپسندید

نظر کاربران

    شما هم می توانید در مورد این مطلب نظر بدهید.

    کاربر گرامی، لطفاً توجه داشته باشید که این بخش صرفا جهت ارائه نظرات شما درباره ی این مطلب در نظر گرفته شده است. در صورتی که سوالی در رابطه با این مطلب دارید یا نیازمند مشاوره هستید، فقط از طریق تماس تلفنی با بخش مشاوره اقدام نمایید.


    نام :
    ایمیل:
    متن مورد نظر:

    عضویت در خبرنامه wiki5040