حساسیت های چشمی


تاریخ ارسال :

۱۱ خرداد ۱۳۹۵

حساسیت های چشمی

آیا چشم‌هایتان قرمز شده و می‌خارد؟ شاید از مشکلی رنج می‌برید که میلیون‌ها نفر را درگیر کرده است. حساسیت‌های چشم گاهی ناراحتی‌های زیادی به دنبال خواهد داشت.


علت بروز حساسیت‌های چشم

زمانی فرد مبتلا به حساسیت چشم می‌شود که سیستم ایمنی بدن او به یک ماده‌ی حساسیت‌زا واکنش نشان می‌دهد. ماده‌ی حساسیت‌زا اصطلاحی برای هر چیزی است که باعث بروز واکنش آلرژیک می‌شود. مواد حساسیت‌زا ممکن است داخل یا خارج از خانه باشند، در چیزهایی مانند علف‌ها، درختان، گرده‌ی گیاهان، گردوغبار و شوره‌ی موی حیوانات.

 

زمانی که فرد در معرض این مواد حساسیت‌زا قرار می‌گیرد سلول‌های داخل چشم در تلاش برای حفاظت از چشمان شما هیستامین و مواد شیمیایی دیگری آزاد می‌کنند. این واکنش شیمیایی باعث تورم رگ‌های خونی داخل چشم می‌شود و منجر به قرمزی، خارش و آب آمدن از چشم‌ها خواهد شد. آلرژی می‌تواند محرکی برای مشکلات دیگر باشد مانند چشم صورتی.

 

انواع حساسیت‌های چشم

حساسیت چشم

حساسیت‌های چشمی در کل به دو دسته تقسیم می‌شوند: حساسیت‌های فصلی و حساسیت‌های دائمی.

حساسیت‌های فصلی: حساسیت فصلی در میان افراد رایج‌تر است. افراد مبتلا در طول فصل‌های خاصی از سال نشانه‌های حساسیت را دارند.

حساسیت‌های دائمی: این نوع حساسیت چشم اغلب بر اثر گردوغبار، شوره‌ی موی حیوانات و دیگر محرک‌های آلرژی‌زایی ایجاد می‌شوند که در تمام طول سال وجود دارند.

 

علائم حساسیت در چشم

علائم حساسیت چشم

علائم زیر اغلب با حساسیت چشم ظاهر می‌شوند:

خارش

قرمزی

التهاب

سوزش

تاری دید

اشک آمدن

مخاط چشم

 

باوجودی که علائم ناشی از حساسیت چشم آزاردهنده هستند و برای فرد ناراحتی زیادی ایجاد خواهند کرد اما اغلب باعث آسیب به چشم‌ها نخواهند شد.

 

فاکتورهای خطرناک

واکنش های آلرژیک

واکنش‌های آلرژیک چشم زمانی ایجاد می‌شوند که فرد نسبت به یک ماده‌ی آلرژی‌زا حساس باشد. حساسیت‌های چشم اغلب روی بخش ملتحمه‌ی چشم اثر می‌گذارند، یک پوشش نازک و شفاف که روی بخش جلویی چشم را می‌پوشاند. جنس این پرده مشابه همان ماده‌ای است که سطح داخلی بینی را پوشانده است. ازآنجایی‌که این دو منطقه پوشش مشابهی دارند مواد حساسیت‌زا می‌توانند باعث بروز واکنش‌های آلرژیک در هر دو بخش شوند. به همین دلیل کسانی که آلرژی بینی دارند ممکن است از آلرژی چشم نیز رنج ببرند.

 

تشخیص حساسیت در چشم

تشخیص حساسیت در چشم

چشم‌پزشک اغلب می‌تواند از روی علائم بیمار حساسیت‌های چشم را تشخیص دهد. برای اطمینان از تشخیص پزشک با استفاده از یک Slit-lamp  یا افتالموسكوپ بخش‌های جلویی چشم را معاینه می‌کند. در طی این معاینه وجود تورم در بخش ملتحمه و پلک و رگ‌های خونی بزرگ‌شده دیده می‌شود که این‌ها تأکیدی بر تشخیص پزشک هستند. در برخی موارد شاید پزشک وجود سلول‌های ائوزینوفیل که در حساسیت‌های شدید نمودار می‌شوند را بررسی می‌کند.

 

درمان حساسیت چشم

درمان حساسیت چشم

مؤثرترین درمان برای حساسیت چشم کم کردن قرارگیری در مقابل مواد حساسیت‌زایی است که محرک واکنش آلرژیک در چشم‌ها هستند. این کارها می‌تواند شامل ماندن در خانه در زمان بالا بودن آلودگی هوا، زدن عینک آفتابی برای جلوگیری از ورود آلودگی به چشم‌ها، کم کردن میزان گردوغبار در خانه و تمیز کردن کف‌ها با یک تی مرطوب به‌جای یک جاروی خشک و ... باشد. کسانی که از حساسیت‌های چشمی رنج می‌برند باید از محرک‌هایی مانند دود سیگار، آلودگی هوا و بوهای شدید دور بمانند.این افراد نباید از لنزهای تماسی استفاده کنند زیرا می‌تواند باعث شدیدتر شدن علائم شود.

 

داروها

درمان حساسیت چشم

برای حساسیت‌ها داروهای متفاوتی وجود دارد. اشک‌های مصنوعی، ضداحتقان ها و آنتی‌هیستامین‌ها می‌توانند در درمان کوتاه‌مدت علائم مؤثر باشند. اشک‌های مصنوعی کمک می‌کنند مواد حساسیت‌زا از چشم‌های شما خارج شوند. قطره‌های ضداحتقان برای کاهش قرمزی چشم مؤثرند.

داروهایی مانند آنتی‌هیستامین‌ها میزان خارش، التهاب و قرمزی چشم را سریع‌تر تسکین می‌دهند. داروهای ثبات‌بخش سلول‌ها به پیشگیری از آزاد شدن هیستامین‌ها کمک می‌کنند و درنتیجه عوارض حساسیت را کاهش می‌دهند.