دکتر سید محمود حسابی دانشمند و محقق ایرانی و استاد دانشگاه تهران بوده است. لقب پدر علم فیزیک مدرن ایران به او داده شده است.
دکتر حسابی متولد 3 اسفند 1281 بود. در طول همایش " 60 سال فیزیک در ایران " خدمات ارائهشده توسط دکتر حسابی بهشدت تحسینشده و او را پدر علم فیزیک مدرن در ایران نامیدند. این دانشمند بزرگ در 12 شهریور 1371 درگذشت.
زندگینامه
محمود حسابی فرزند عباس و گوهرشاد حسابی و متولد تهران است. زمانی که او هفتساله بود از ایران به بیروت در لبنان مهاجرت کردند و او در آنجا به مدرسه رفت. در سن هفدهسالگی او مدرک لیسانس هنر و علوم خود را از دانشگاه بیروت کسب کرد. بعدها محمود که بهعنوان طراح و نقشهکش فعالیت میکرد مدرک مهندسی عمران خود را گرفت. او به تحصیل ادامه داد و از دانشگاه مهندسی بیروت فارغ التحصیل شد.
دکتر حسابی در بخش نگهداری الکتریکی از لوکوموتیو شروع به کار کرد. او شخصیت و ذهنی علمی داشت و به تحقیقات خود درزمینهٔ فیزیک در دانشگاه سوربن ادامه داد و مدرک دکترای فیزیک را در سن 25 سالگی از همان دانشگاه کسب کرد.
دکتر حسابی فردی همهچیزدان بود. او پنج مدرک لیسانس در زمینهی ادبیات، مهندسی عمران، ریاضیات، مهندسی برق و مهندسی معدن داشت. او در دانشگاه تهران برای سه نسل سخنرانی و همایش داشت و به هفت نسل از دانشجویان و استادان تدریس کرد.
پس از درگذشت دکتر حسابی او را در زادگاهش به خاک سپردند.
زبانها
پرفسور محمود حسابی به پنج زبان زندهی دنیا مسلط بود: فارسی، فرانسوی، انگلیسی، آلمانی و عربی. او همچنین با زبان لاتین، یونانی، پهلوی، ترکی، ایتالیایی، سانسکریت و اوستایی نیز آشنایی داشت.
موزهی دکتر حسابی
موزهی دکتر حسابی مجموعهای از وسایل شخصی و تحقیقات علمی متعدد است.
این موزه توسط خانواده و دانش آموزان استاد افتتاح شد تا ارزش 60 سال کار علمی، تحصیلی و فعالیتهای فرهنگی او نشان دادهشده و الگویی برای نسل جوان ایران قرار گیرد.
همهی وسایل موزه گوشهای از زندگی او بوده و مربوط به درس ارزشمندی از زندگی است. این موزه در خانهی شخصی او در شمال تهران قرار دارد و هرروزه هزاران بازدیدکننده از فرهنگ و علوم مختلف بهصورت رایگان از این موزه بازدید میکنند.
جایزه و افتخارات
پدر علم فیزیک ایران
نشان لژبون دونور ( بالاترین نشان کشور فرانسه )
برخی از دستاوردها
پایهگذاری دبیرستان مهندسی راه و تدریس در آنجا تا سال 1928 میلادی
بررسی و رسم اولین نقشه راه اقیانوسی بین بنادر خلیجفارس
ساخت اولین دستگاه رادیو در ایران ( سال 1928 میلادی )
ساخت اولین ایستگاه هواشناسی در سال 1931
ساخت و بهرهبرداری از اولین مرکز رادیولوژی در ایران ( 1931 )
محاسبه و تنظیم تقویم ایرانی ( 1932 )
تأسیس بیمارستان گوهرشاد
توسعهی جامعهی موسیقی ایران و پایهگذاری آکادمی زبان فارسی
و .....