تعداد میکربهایی که روی گوشی همراه زندگی میکنند، بیشتر از میکربهای موجود در صندلی توالت فرنگی است، چون گوشی همراه به صورت و دستان استفادهکننده خیلی نزدیک است. ما این میکرب ها را به شما معرفی می کنیم.
هنگام غذا خوردن گوشی را از روی میز بردارید تا همراه با غذای خود مقدار فراوانی باکتری نبلعید. گوشیهای همراه منبع واقعی میکربها هستند چون با صورت، گوش، لبها و دستان کاربران مختلف با وضعیت سلامتی گوناگون تماس دارند. محققان در سال 2009 مطالعهای بر روی باکتریهای جمعآوری شده از تلفنهای همراه انجام دادند. برخی از میکربهایی که در این تحقیق یافت شد منبع طیف گستردهای از میکربها مانند ویروس آنفلوانزا و چشم صورتی (ورم ملتحمه) بود. برخی دیگر میکربهایی بودند که میتوانند (اگر چه احتمال آن بعید باشد) حتی منجر به عفونتهای مهلک شوند.
بنابراین پیش از این که گوشی خود را بیرون آورده و از غذای خود عکس بگیرید، نظری به برخی باکتریها و میکروارگانیسمهایی که ممکن است با گوشی خود سر سفره بیاورید، داشته باشید.
کولیفرمها
کولیفرمها (گروهی از باکتریها) و ارگانیسمها هستند که اغلب در مدفوع انسانها و حیوانات و نیز در خاک و گیاهان دیده میشوند
دفعه بعدی که بیمار شدید به یاد بیاورید که شاید گوشی همراه شما مقصر آن باشد. میکروبیولوژیستهای دانشگاه آریزونا در سال 2012 از نتایج یک مطالعه که نشان میداد گوشی همراه به طور متوسط میکربهای بیشتری نسبت به صندلی توالت فرنگی دارد، شگفتزده شدند. برخی کارشناسان میگویند نباید تعجب کرد: رانهای انسان معمولاً باکتری کمتری نسبت به دهان و دست دارد و حتی وسواسیترین افراد نیز توالت را خیلی بیشتر از گوشی موبایل تمیز میکنند.
کولیفرمها باکتریهایی هستند که اغلب در مدفوع انسان و حیوان و نیز در خاک و گیاهان وجود دارند. این باکتریها در سطوح گوشی همراه نیز معمولاً وجود دارند. اگر چه مقدار کمی از این باکتریها احتمالاً شما را بیمار نمیکند اما وجود آنها در روی گوشی همراه شما نشانه خوبی از وجود پاتوژنهای دیگر است.
باکتری ای کولای (Escherichia coli )
ای کولای (اشریشیا کولای) یکی از باکتریهای مسئول مسمومیت غذایی است
همانند بسیاری از موارد موجود در این فهرست، این باکتری برای همه بسیار ناخوشایند است. واقعیت این است که همه گونههای آن مضر نیستند و حتی برخی برای دستگاه گوارش مفید میباشند.
نوعی کولیفرم مدفوعی، (گونههای ای کولای) معمولاً در رودههای انسان زندگی میکنند و وجود آنها در روی گوشی همراه میتواند نشانه وجود آلودگیهای دیگر (میکربهای دیگر مدفوعی) باشد. در موارد نادر گوشی ممکن است به گونه بسیار خطرناک ای کولای (E. coli O157:H7) عفونی شده باشد. اینگونه ایکولای، نوعی است که مسمومیت غذایی وحشتناکی ایجاد کند. اگر چه معمولاً این وضعیت منجر به کرامپهای شدید، اسهال و استفراغ میشود اما گه گاهی میتواند پیامدهای مرگبار داشته باشد.
استافیلوکوک اورئوس
دانشمندان دههها است که داروهای جدیدی برای پیشی گرفتن از باکتریهای دشمن همیشه در حال جهش میسازند اما اکنون در امریکا استافیلوکوکو اورئوس مقاوم به متی سیلین نسبت به ایدز و عوارض مرتبط با آن، افراد بیشتری را به کام مرگ میکشاند.
این باکتری نوع متداول دیگری از باکتریهایی است که زیانبخش بودن آن بستگی به گونهاش دارد. برخی انواع آن ممکن است عفونتهای پوستی جدی ایجاد کنند که معمولاً از آن به عنوان عفونت استافیلوکوک یاد میشود. مثلاً استافیلوکوک اورئوس مقاوم به متی سیلین یک گونه نسبتاً بد این باکتری است که موجب دمل دردناک در پوست شده و با تماس پوستی منتقل میگردد. معمولاً در بیمارستانها و مراکز بهداشتی دیگر این باکتری گسترش مییابد و این فرایند از طریق گوشی همراه آلوده سریعتر میشود.
در مطالعهای در سال 2009 میکروبیولوژیستهای ترکی دریافتند که بیش از نیمی از گوشیهای همراه 200 نفر از کارکنان بهداشت (52%) که از نظر آلودگی به استافیلوکوک ارئوس آزمایش شده بود حاوی این باکتری بوده و 33% از این گوشیها در مواجهه با گونه مقاوم به متی سیلین قرار داشتند.
استرپتوکوک
این بیمار به واسطه عفونت استرپتوکوکی به سلولیت مبتلا شده است
اندرسون کوپر مجری مشهور شبکه خبری سی ان ان امریکا در طول سابقه کاری خود خبرهای شگفتانگیزی شنیده و گزارش کرده بود اما شوکه کننده ترین چیزی که در تمام طول عمر خود شنیده بود این بود که نتیجه آزمایش باکتری استرپتوکوک مدفوعی بر روی گوشی همراه دوستداشتنیاش مثبت بود.
استرپتوکوک معمولاً به دو شکل وجود دارد و از آن به عنوان گروه آ و بی یاد میشود. گروه آ باکتریهایی هستند که بسیاری از ما در کودکی به شکل گلو درد آن را تجربه میکنیم. همچنین این باکتری میتواند موجب بیماریهای جدی تری مانند مخملک (تب اسکارلت )، سندرم شوک سمی، سلولیت (عفونتی که موجب تورم پوست میشود) و بیماری خوره گوشت (نکروز فاشیتیس necrotizing fasciitis) شود. باکتریهای گروه بی نیز زیانبخش بوده و میتوانند موجب ذاتالریه و نیز عفونت دستگاه ادراری و عفونتهای پوستی یا خونی شوند.
استافیلوک کواگولاز منفی
مراقبان بهداشت و سلامت باید در شستشوی دست خیلی دقت کنند چون بیمارستانها محل رشد و تکثیر بسیاری از باکتریها هستند. استافیلوکوک کواگولاز منفی مسئول 30% از عفونتهای خونی مربوط به مراقبان بهداشتی است. این باکتری بر روی گوشی همراه نیز وجود دارد.
یکی از گونههای باکتری استافیلوکوک به نام استافیلوک کواگولاز منفی مقاوم به آنتی بیوتیک است و معمولاً در پوست و واژن انسان ساکن میشود. اگر چه معمولاً کمتر از استافیلوکوک اورئوس زیانبخش است اما این باکتری علت متداول عفونت خونی از جمله عفونت خونی ناشی از تماس با سطوح آلوده در بیمارستان و دستگاههای پزشکی است. این باکتری مسئول 30% از عفونتهای خونی مربوط به مراقبان بهداشتی است.
این باکتری در روی گوشی همراه و ابزارهای دیگر نیز وجود دارد. در سال 2011 گروهی از محققان دانشگاه غنا سطح گوشی همراه صد دانشجو که به صورت تصادفی انتخابشده بودند را بررسی کردند. پانزده درصد از این ابزارها حاوی باکتری استافیلوکوک کواگولاز منفی بودند.
کپک
کپکها در روی برگها و مواد در حال فساد و نیز گوشی همراه شما وجود دارند
کپک فقط بر روی نان و میوههای در حال فساد و مانده موجود در یخچال شما رشد نمیکند بلکه مشخص شده است در 10% از گوشیهای همراه که در مطالعهای مورد بررسی قرار گرفتند،کپک وجود داشته است.
کپک در روی مواد غذایی مرطوب و کهنه و سطوح نم دار دیوارهای حمام و جاهای دیگر تشکیل میشود و بوی ناخوشایندی ایجاد میکند اما علاوه بر آن مشکلاتی نیز برای سلامتی میتواند ایجاد کند. قرارگیری در معرض کپک میتواند بر دستگاه تنفسی تأثیر گذاشته و منجر به کوتاهی تنفس، گرفتگی بینی، تب و در موارد کمتر شایع عفونت ریه شود.
قارچها
مخمرها میتوانند موجب ورآمدن خمیر شوند اما تحریکات پوستی نیز میتوانند ایجاد نمایند
همان طور که برخی از باکتریهای موجود در این فهرست میتوانند برای دستگاه گوارش مفید باشند، مخمرها نیز عملکردهای مهمی برایمان انجام میدهند مثلاً در تهیه بسیاری از مواد غذایی به ما کمک میکنند و میتوان گفت دنیای ما با وجود آنها جای بهتری است اما این به این معنی نیست که گوشی همراه شما نیز باید حاوی آن باشد.
همان مطالعهای که پیش تر ذکر شد اشاره کرد که مخمرها روی حدود 1.5 درصد از گوشیهایی که مورد مطالعه قرار گرفتند، دیده شدند. مخمر قارچی است که تقریباً در همه جا در بدن زندگی میکند. عفونت مخمری موجب خارش شدید پوست یا واژن (در عفونت واژن ترشحاتی نیز وجود دارد) میشود.
کلستریدیوم دیفیکیل
دکتر کریستین لی پزشک بیماریهای عفونی صد کشت باکتری مدفوعی انجام داد که بیماران مبتلا به عفونت کلستریدیوم دیفیکیل (Clostridium difficile) را معالجه کرد.
کلستریدیوم دیفیکیل باکتری عامل اسهال است. بیمارانی که سالمند هستند یا آنتی بیتویک برای دورههای طولانی مصرف کردهاند به ویژه مستعد این بیماری هستند. حداقل الآن میدانید که سنگ و صندلی توالتی که از آن استفاده میکنند، واقعاً تمیز است.
مشخص شده است که کلستریدیوم دیفیکیل وضعیتهای دیگری مانند تب، تهوع، درد شکمی و کاهش اشتها را ایجاد مینماید. اغلب این باکتری در بیمارستانها گسترش مییابد. عفونت این باکتری در افراد سالم غیر محتمل است اما گوشی همراه خود را گه گاهی تمیز کنید. شرکت اپل توصیه میکند از حلال برای تمیز کردن گوشی استفاده نکنید و تنها با پارچه نرم گوشی را تمیز نمایید. کارشناسان دیگر تکنولوژی استفاده از محلول الکل ایزوپروپیل و آب مقطر را به شیوه اسپری بر روی دستمال نرم سپس تمیز کردن گوشی ، توصیه میکنند.
کورینه باکتریوم
کورینه باکتریوم پاتوژن مسبب بیماری دیفتری است
کورینه باکتریوم پاتوژنی است که گونههای سمی آن عامل بیماری دیفتری هستند. دیفتری بیماری مرگباری است که در آن سموم گلوی فرد عفونی را پوشانده و تنفس را دشوار میسازند. دیفتری به صورت سرماخوردگی شروع میشود اما به تدریج به تب و لرز و حتی حمله قلبی پیش میرود.
خوشبختانه واکسنهای دیفتری به طور گسترده در برخی کشورها از جمله ایران در دسترس است. در امریکا این بیماری تا حدی ریشه کن شده است به این معنی که کورینه باکتریوم یافت شده در روی گوشیهای همراه در مطالعهای که محققان دانشگاه ارگان در سال 2014 انجام دادند، احتمالاً از انواع سمی آن نبوده است.
سودوموناس آئروژینوزا (Pseudomonas aeruginosa )
ظرف مخصوص کشت میکروب حاوی سودوموناس آئروژینوزا (Pseudomonas aeruginosa) در این تصویر نشان داده شده است، این باکتری نیاز به تغذیه کمی داشته و میتواند شرایط گوناگون از جمله شرایط گوشی همراه را تحمل نماید.
این پاتوژن فرصتطلب در شرایط گوناگونی میتوانند زندگی کنند، به غذای بسیار کمی نیاز دارند و میتواند شرایط مختلفی از تجهیزات بیمارستانی و سینکها گرفته تا استخرهای عمومی و حتی گوشی همراه را تحمل کنند. در مطالعهای که بر روی 400 گوشی همراه انجام شد، محققان نیجریهای دریافتند که این باکتری متداولترین باکتری پنهان در گوشی است.
چیزی که باکتری سودوموناس آئروژینوزا از باکتریهای دیگر موجود در این فهرست جدا میکند توانایی شگفتانگیز آن در مقاومت نسبت به درمان پس از عفونت است. شدیدترین این عفونتها معمولاً در بیمارستانها و به ویژه در مراقبان بهداشتی پرکار اتفاق میافتد. سودوموناس آئروژینوزا سبب عفونتهای مجاری ادراری، سیستم تنفسی، التهاب و آماس پوست، عفونتهای بافتهای نرم، باکتریمی (وجود باکتری در خون) عفونتهای استخوان و مفاصل، عفونتهای معده و رودهای و عفونتهای سیستمیک گوناگون به ویژه در بیماران با سوختگیهای شدید، بیماران مبتلا به سرطان و ایدز (که سیستم ایمنی آنها سرکوب شده است) مینماید. این باکتری بیشتر در برابر آنتیبیوتیکهای معمول پایداری میکند، ولی برخی گونههای آن به جنتامایسین، توبرامایسین، کولیسیتین، نورفوکساسین، سیپروفلوکسازین و آمیکاسین پاسخ میدهد .