همه چیز درباره هندوانه


تاریخ ارسال :

۳۰ شهريور ۱۳۹۳

همه چیز درباره هندوانه

در این مقاله با فواید میوه ی لذیذ هندوانه آشنا خواهید شد.  


 

فواید و خبرهای جدید درباره هندوانه

هندوانه، در مطالعات تحقیقاتی اخیر بر روی غذاهای سرشار از لیکوپن، به بالای فهرست در کنار گوجه‌فرنگی نقل‌مکان کرده است. لیکوپن یک ماده مغذی گیاهی (فیتونوترینت) کاروتنوئید است که به خصوص برای سلامت قلب و عروق مهم است. امروزه تعداد رو به افزایشی از دانشمندان معتقدند که لیکوپن برای سلامت استخوان‌ها نیز مفید است. از میان میوه‌های تازه که در امریکا به صورت متداول مصرف می‌شود، میزان لیکوپن دریافتی از هندوانه، از تمام میوه‌های دیگر بیشتر است. گریپ‌فروت صورتی و گواوا دو منبع مهم دیگر لیکوپن هستند، اگر چه در برخی کشورها بیشتر به صورت آب میوه و عصاره مصرف می‌شوند.

دانشمندان روزبه‌روز بیشتر به محتوای سیترولین (citrulline) هندوانه علاقمند می‌شوند. سیترولین اسید امینه ای است که توسط کلیه‌ها و اندام‌های دیگر ما به آرژنین (یک اسیدآمینه دیگر) تبدیل می‌شود . گوشت هندوانه حاوی حدود 250 میلی‌گرم سیترولین در هر فنجان است. وقتی بدن ما این سیترولین را جذب می‌کند، یکی از اقداماتی که می‌تواند انجام دهد تبدیل سیترولین به آرژنین است. علی‌الخصوص در مواردی که بدن فرد آرژنین کافی تولید نکرده باشد، میزان بالاتر آرژنین می‌تواند به بهبود جریان خون و جنبه‌های دیگر سلامت قلب و عروق کمک کند. همچنین شواهد اولیه‌ای از مطالعات حیوانی وجود دارد که تبدیل بیشتر سیترولین به آرژنین، می‌تواند به پیشگیری از تجمع زیاد چربی در سلول‌های چربی بدن کمک کند. علت آن ممانعت از فعالیت آنزیمی به نام "فسفاتاز آلکالین غیراختصاصی بافت" یا به طور مختصر TNAP است.

 

هندوانه

 

اگر فکر می‌کنید بخش گوشتی قرمز رنگ و آبدار هندوانه که در وسط آن قرار دارد تنها بخش غنی از مواد مغذی است و خیلی بیشتر از بخش سبز روشن نزدیک به پوست آن مواد مغذی دارد، اکنون زمان آن است که نظر خود را تغییر دهید. در مطالعات اخیر، دانشمندان محتوای مواد مغذی گوشت بخش‌های مختلف هندوانه را با هم مقایسه کرده‌اند: گوشت مرکز هندوانه، گوشت محل ساقه، گوشت محل شکوفه (سمت مقابل محل ساقه) و حاشیه داخلی هندوانه (نزدیک به پوست هندوانه). نتیجه آن کشف غلظت بالای آنتی اکسیدانهای فنولیک، فلاونوئیدها، لیکوپن و ویتامین ث در همه این بخش‌های مختلف هندوانه بود. توزیع دقیق مواد مغذی به نوع هندوانه بستگی زیادی داشت اما هیچ بخشی در انواع مختلف هندوانه‌ها وجود نداشت که از نظر مواد مغذی بی‌ارزش باشد و در بسیاری از انواع هندوانه‌ها، گوشت حاشیه‌های هندوانه، حاوی غلظت بالای بیش‌ترین مواد مغذی بود.

 

مطالعات اخیر، اهمیت تغذیه‌ای اجازه دادن به هندوانه برای رسیدن کامل را تأیید کرده‌اند. برای مثال تحقیقات اخیر نشان داد که بزرگ‌ترین جهش در میزان لیکوپن در هندوانه زمانی اتفاق می‌افتد که رنگ گوشت آن از سفید-صورتی به صورتی تغییر می‌کند. با این حال، با افزایش پخت هندوانه، و تغییر رنگ بخش صورتی آن به قرمز، میزان لیکوپن باز هم بیشتر می‌شود. پیش از رسیدن هندوانه هنگامی که گوشت آن سفید رنگ است، محتوای بتاکاروتن آن نزدیک به صفر است. حتی وقتی بگذارید هندوانه تا حدی رسیده شود که رنگ سفید گوشت آن به سفید صورتی تبدیل شود، هنوز هندوانه حاوی مقدار خیلی کمی بتاکاروتن است. اما هنگامی که رنگ آن از سفید صورتی به صورتی و سپس قرمز تبدیل می‌شود میزان بتاکاروتن آن دائماً افزایش پیدا می‌کند. همانند لیکوپن و بتاکاروتن، آنتی اکسیدانهای فنولیک در هندوانه نیز دائماً در حین رسیده شدن میوه افزایش می‌یابد، تا زمانی که گوشت میوه کاملاً قرمز می‌شود. حرف نهایی در این قسمت این است که خوردن هندوانه رسیده می‌تواند از نظر مواد مغذی کاملاً مفید باشد.

 

فواید هندوانه برای سلامتی

پشتیبانی آنتی اکسیدانی و ضد التهابی

 

هندوانه

 

ترکیبات فنولیک موجود در هندوانه از جمله فلاونوئیدها، کاروتنوئیدها و تری ترپنوئیدها موجب خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی هندوانه شده‌اند. اگر قرار باشد یک ماده مغذی از این دسته ضد التهابی و آنتی اکسیدانی انتخاب کنید که هندوانه را مشهور ساخته است، این ماده مغذی باید لیکوپن باشد. در کنار گواوا و گریپ‌فروت صورتی، هندوانه نیز منبع با غلظت غیرمعمول و بسیار بالای این کاروتنوئید است. اگر چه بیشتر میوه‌ها رنگ مایل به قرمز خود را از فلاونوئید آنتوسیانین می‌گیرند، اما هندوانه رنگ صورتی قرمز خود را از لیکوپن گرفته است. مقدار لیکوپن هندوانه با رسیده‌تر شدن آن افزایش می‌یابد. بنابراین برای این که بیش‌ترین میزان لیکوپن را از هندوانه دریافت کنید، مطمئن شوید که کاملاً رسیده است. لیکوپن موجود در هندوانه بازدارنده شناخته‌شده بسیاری از فرایندهای التهابی است، که از جمله آن‌ها می‌توان به تولید مولکول‌های پیام‌رسان پیش التهابی، تولید آنزیمهایی مانند سیکلو اکسیژناز و لیپو اکسیژناز که می‌توانند منجر به افزایش واکنش التهابی شوند، و فعالیت عامل‌های مولکولی سیگنال دهنده مانند فاکتور هسته‌ای کاپا B (NFkB) اشاره کرد. 

 

تحقیقات اخیر نشان داده است که میزان لیکوپن هندوانه در گذر زمان نیز بسیار پایدار می‌ماند. تحقیقات نشان داده است که وقتی قطعات 5 سانتیمتری برش‌های هندوانه در دمای 2 درجه سانتی‌گراد به مدت 48 ساعت نگهداری شوند، هیچ تخریب و کاهشی در میزان لیکوپن اتفاق نمی‌افتد. مقدار زوال لیکوپن، تا حدود 7 روز پس از نگهداری آن در یخچال به میزان قابل‌توجهی نمی‌رسد، و پس از 7 روز مقدار آن حدود 6 تا 11 درصد کاهش می‌یابد. اگر چه توصیه نمی‌شود که هفت روز برش‌های هندوانه را در یخچال نگهداری کنید، اما پایداری عالی لیکوپن موجود در هندوانه در مدت دو روز، خبری عالی برای همه افرادی است که می‌خواهند هندوانه را به مرور ظرف هفت روز مصرف کنند.

کوکوربتاسین ای (Cucurbitacin E) ماده مغذی ضد التهابی منحصربه‌فرد دیگری است که در هندوانه وجود دارد (که یک تریپترپنوئید خوانده می‌شود). این ماده مغذی ضد التهابی همانند کاروتنوئید لیکوپن ، فعالیت آنزیمهای سیکلو اکسیژناز را مهار کرده و مولکول‌های حاوی نیتروژن فعال را خنثی می‌کند. جالب توجه است که کوکوربتاسین ای، فعالیت گونه‌های اکسیژن فعال مانند ROS را خنثی نمی‌کند، بلکه تنها فعالیت گونه‌های نیتروژن فعال مانند RNS را خنثی می‌کند.

آنتی اکسیدانهای کاروتنوئید موجود در هندوانه، شامل مقدار قابل‌توجهی بتاکاروتن است. در هندوانه بتاکاروتن نیز همانند لیکوپن با رسیده‌تر شدن میوه افزایش می‌یابد.

 

هندوانه

 

هندوانه با گوشت صورتی – قرمز، معمولاً حاوی لیکوپن و بتاکاروتن خیلی بیشتری نسبت به انواع هندوانه‌های با گوشت سفید – زرد است. مثلاً در مطالعه‌ای مشخص شد که هندوانه با گوشت قرمز حاوی بیش از 600 میکروگرم بتاکاروتن و بیش از 6500 میکروگرم لیکوپن در هر 100 گرم هندوانه است. در مقایسه با آن، در هندوانه‌های با گوشت سفید-زرد، مقدار بتاکاروتن تنها 5 تا 10 میکروگرم بوده و هیچ مقدار لیکوپن قابل اندازه‌گیری در آن وجود نداشت. در گروه هندوانه‌های با گوشت صورتی یا قرمز ، مقدار لیکوپن بسیار متفاوت و از حدود 2000 تا 6700 میکروگرم در هر 100 گرم هندوانه بود. بتاکاروتن نیز در این گروه هندوانه قرمز و صورتی دامنه گسترده‌ای از حدود 5 تا 325 میکروگرم داشت. چون هندوانه حاوی مواد مغذی گیاهی بسیار گوناگون و نیز مواد معدنی و ویتامین‌های مهم و نیز فیبراست، همه انواع آن می‌توانند باعث بهبود سلامتی شما شوند. اگر چه در صورتی که بخواهید حداکثر میزان لیکوپن و بتاکاروتن را دریافت کنید باید انواع هندوانه‌های با گوشت صورتی و یا قرمز را انتخاب کنید.

نباید از مقدار قابل‌توجه ویتامین ث موجود در هندوانه چشم‌پوشی کرد. در  سیستم رده‌بندی غذایی ما، هندوانه به عنوان منبع بسیار خوب ویتامین ث شناخته می‌شود حتی اگر مقدار آن تنها 16% (حدود 12 میلی‌گرم در یک فنجان هندوانه تازه) از میزان توصیه‌شده روزانه باشد. اگر چه به علت محتوای بسیار زیاد آب در هندوانه، آن مقدار هندوانه که 16% مقدار نیاز روزانه ویتامین ث ما را تأمین می‌کند، تنها حدود 46 کالری دارد که حدود 2% از کل کالری مورد نیاز بدن در روز ( در برنامه غذایی 1800 تا 2000 کالری در روز) است. این مقدار محتوای ویتامین ث بسیار خوب است و هندوانه را به گزینه‌ای خوب برای افزایش آنتی اکسیدان ویتامین ث در بدن تبدیل می‌کند.

 

فواید سیترولین، آرژنین و اکسید نیتریک 

یکی از جنبه‌های غیرمعمول هندوانه، مقدار زیاد اسید امینه سیترولین در آن است. سیترولین اسیدآمینه‌ای است که معمولاً توسط کبد و اندام‌های دیگر، از جمله سلول‌هایی که سطح داخلی رگ‌های خونی مان را می‌پوشانند، به آرژنین (یک اسید آمینه دیگر) تبدیل می‌کند. گوشت هندوانه حاوی حدود 250 میلی‌گرم سیترولین در هر فنجان هندوانه است. وقتی بدن ما سیترولین را جذب می‌کند، یکی از کارهایی که می‌تواند انجام دهد تبدیل آن به آرژنین است .

آنزیمی به نام اکسید نیتریک سنتاز (NOS) (که در بسیاری از انواع سلول‌های بدن یافت می‌شود) قادر است اسیدآمینه آرژنین را دریافت کرده و از آن برای تولید یک مولکول بسیار کوچک گازی به نام اکسید نیتریک (که شل کننده عضله است) استفاده کند. به عنوان مثال وقتی اکسید نیتریک به عضلات اطراف رگ‌های خونی می‌گوید آرام و شل شوند، فضای داخل رگ‌های خونی می‌تواند منبسط شود و به خون امکان جریان آزادانه‌تر داده و موجب کاهش فشارخون شود. شل کردن سفتی عضلات و افزایش جریان خون، شیوه‌ای است که اکسید نیتریک با آن عملکرد نعوظ در مردان را تغییر می‌دهد. داروی تجویزی ویاگرا یا سیلدنافیل نیز به همین شیوه کار می‌کند.

 

میزان سیترولین موجود در هندوانه تازه برای تبدیل شدن آن به غذایی که به صورت خودکار فشارخون را بهبود ببخشد یا مشکلاتی مانند اختلال عملکرد نعوظ را بهبود می‌دهد، کافی نیست، اما در مطالعات حیوانی مصرف هندوانه به پشتیبانی از عملکرد قلب و عروق از جمله بهبود جریان خون (از طریق شل کردن رگ‌های خونی یا به عبارتی اتساع عروق (vasodilation)) کمک کرد. مشخص شده است که در انسان مصرف هندوانه مقدار آرژنین در خون را افزایش می‌دهد، اما این زمانی است که مقدار مصرف آن خیلی زیاد باشد. به عنوان مثال در یک مطالعه مشخص شد در شرکت‌کنندگانی که سه یا شش فنجان آب هندوانه تازه در روز مصرف می‌کردند و به مدت سه هفته این کار را ادامه دادند، تا حدود 12 تا 22 درصد افزایش مقدار آرژنین در خونشان مشاهده شد.

 

هندوانه

 

جنبه جالب دیگری که در تحقیقات مشخص شده است ارتباط میزان سیترولین هندوانه با تجمع چربی بدن است. در مطالعات حیوانی مصرف زیاد اسیدآمینه سیترولین ( و پس از آن تبدیل سیترولین به اسیدآمینه آرژنین)، می‌تواند منجر به تشکیل مولکول‌های مرتبط با آرژنین به نام پپتیدهای پلی آرژنین شود. این پپتیدهای پلی آرژنین قادرند فعالیت آنزیمی به نام فسفاتاز آلکالین غیراختصاصی بافتی (TNAP ) را مهار کنند. وقتی فعالیت آنزیم TNAP متوقف می‌شود سلول‌های چربی ما (آدیپوسیتها) چربی کمتری تولید می‌کنند (آدیپوژنز). محققان معتقدند که ارتباط بین سیترولین موجود در غذا، تولید آرژنین توسط اکسید نیتریک سنتاز و متابولیسم سلول‌های چربی می‌تواند در نهایت ابزار مفیدی برای جلوگیری از تجمع زیاد چربی در بدن در اختیار ما قرار دهد.

اگر چه در حال حاضر بهترین نتیجه‌گیری ما درباره هندوانه و میزان بالای سیترولین آن این است که احتمالاً فوایدی برای سلامت قلب و عروق ما دارد، به خصوص در صورتی که زیاد از مواد غذایی سرشار از آرژنین استفاده نمی‌کنیم. برخی از غذاهای دیگری که حاوی آرژنین زیادی هستند عبارت‌اند از میگو، اسفناج، سبزیجات دریایی، بوقلمون، تخمه آفتابگردان و تخم کنجد.

 

فواید دیگر هندوانه برای سلامتی

تخم هندوانه مقدار کم اما مفید آهن و روی در اختیار ما قرار می‌دهد. در اینجا صحبت از چند صد تخمه برای تأمین 1 تا 2 میلی‌گرم از این مواد معدنی است (این تعداد تخمه‌های است که در یک هندوانه تخمه دار معمولی وجود دارد و البته توصیه نمی‌شود این مقدار تخمه یک مرتبه مصرف شود). با این حال مصرف منظم کل هندوانه تخمه دار به مرور زمان ما را از این مواد مغذی بهره‌مند می‌کند. یک مطالعه نشان داده است که آهن و روی موجود در تخم هندوانه با وجود اگزالاتها و فیتاتهای موجود در این تخمه‌ها، تا حد جالب‌توجهی (85 تا 90 درصد) زیست فراهمی است  (درصدی از ماده که وارد گردش خون می‌شود). اگزالاتها و فیتاتها گاهی اوقات به مواد معدنی مانند آهن و روی متصل شده و زیست فراهمی آن‌ها را کاهش می‌دهند (مانع جذب آن‌ها می‌شوند).

مقدار پروتئین موجود در تخمه هندوانه تقریباً 1 گرم در هر 24 تخمه است. با این میزان احتمالاً با خوردن چند برش هندوانه کامل (با تخمه) چند گرم پروتئین دریافت می‌کنیم. اگر چه ممکن است نتوانیم به عنوان منبع پروتئین به هندوانه وابسته شویم اما این مقدار با ارزش پروتئین موجود در تخمه هندوانه حداقل به ما یادآوری می‌کند که میوه‌ای مانند هندوانه می‌تواند ما را از پروتئین بهره‌مند کند.

هندوانه با داشتن تقریباً دو سوم یک گرم فیبر در هر فنجان به عنوان منبع عالی، خیلی خوب یا خوب این ماده مغذی به شمار نمی‌آید اما با خوردن 172 تا 200 کالری هندوانه تازه به شکل چند قاچ بزرگ، حدود 3 تا 4 گرم از فیبر مورد نیاز روزانه را می‌توان دریافت کرد ، این فیبر شامل ترکیب خوبی از فیبرهای محلول و نامحلول است. فیبرهای نامحلول برای پشتیبانی از دستگاه گوارش مفید هستند و فیبرهای محلول می‌توانند پشتیبان خوبی برای دستگاه قلبی عروقی باشند. بنابراین اگر چه هندوانه منبع سرشار از فیبر نیست اما چون اغلب مقدار زیادی هندوانه می‌خوریم درعین‌حال که کالری کمی دریافت می‌کنیم، می‌توانیم از مقدار زیاد فیبر بهره ببریم .

 

توصیف هندوانه

هندوانه

 

هندوانه مقدار بسیار زیادی آب دارد (تقریباً 92%) که موجب می‌شود گوشت آن با وجود ترد بودن، آبدار بوده و عطش را آرام کند. هندوانه از خانواده کدوئیان ( Cucurbitaceae) و خویشاوند کدو حلوایی، کدوتنبل، طالبی و خیار و کدو قلیایی است که بر ساقه در روی زمین رشد می‌کند . شکل هندوانه ممکن است تخم‌مرغی، گرد یا کروی باشد و پوست ضخیم سبز رنگی دارد که اغلب راه‌راه است. اگر چه بسیاری از مردم بیان می‌کنند که طعم هندوانه و رسیده بودن آن در صورتی که شکل هندوانه متقارن باشد، بهتر است. اندازه هندوانه از یک کیلوگرم به بالا است. 600 تا 1200 نوع مختلف هندوانه در سرتاسر دنیا وجود دارد اما همه این انواع متعلق به یک جنس و گونه گیاهی به نام Citrullis lanatus هستند.

اگر چه ما اغلب رنگ صورتی و قرمز پررنگ را با هندوانه مرتبط می‌دانیم اما انواع زیادی از هندوانه‌ها گوشتی به رنگ نارنجی، زرد یا سفید دارند. میزان کاروتنوئید لیکوپن این انواع هندوانه معمولاً نسبت به انواع با گوشت قرمز یا صورتی، کمتر است.

 

هندوانه

(شکل:هندوانه بدون تخمه)

 

بر سر ماهیت دقیق هندوانه‌های بدون تخمه کمی بحث وجود دارد. بر خلاف برخی اطلاعات که ممکن است از منابع دیگر دریافت کرده باشید، هندوانه‌های بدون تخمه نتیجه مهندسی ژنتیک نیست. هندوانه‌های بدون تخمه نتیجه پیوند زدن است. با پیوند هندوانه دیپلوئید (حاوی دو مجموعه کروموزوم) و هندوانه تتراپلوئید (حاوی چهار مجموعه کروموزوم) امکان تولید هندوانه‌ای که حاوی تخمه‌های تریپلوئید باشد (سه مجموعه کروموزوم) وجود دارد . وقتی این تخمه‌های تریپلوئید کاشته می‌شود، هندوانه‌های بدون تخمه ایجاد می‌کند. هندوانه‌های بدون تخمه معمولاً حاوی مقداری تخمه سفید هستند ولو این که به عنوان بی تخمه شناخته شوند. این تخمه‌های سفید واقعاً تخم نیستند بلکه تنها پوسته خالی تخمه هستند.

 

هندوانه

(شکل: هندوانه تخمه دار)

 

ده سال پیش پیدا کردن هندوانه بدون تخمه تا حدی دشوار بود اما امروزه بسیاری از هندوانه‌های عرضه‌شده در بسیاری از کشورها بدون تخمه هستند. افزایش مقدار هندوانه‌های بدون تخمه در دسترس، به علت افزایش گسترده گرده‌افشان‌های بدون میوه توسط کشاورزان است. سابقاً  کشاورزان لازم بود که در ردیف‌هایی از زمین، هندوانه تخمه دار می‌کاشتند تا از آن‌ها برای گرده‌افشانی هندوانه بدون تخمه استفاده کنند، اما امروزه آن‌ها می‌توانند با استفاده از گیاهانی که گل تولید می‌کنند اما میوه نمی‌دهند، به کمک زنبورها این کار را انجام دهند. این گیاهانِ بدون میوه امکان گرده‌افشانی با اشغال کمتر فضا و زمان کمتر را فراهم می‌آورند. این امکان وجود دارد که هندوانه‌های بدون تخمه را در بیشتر جاهایی که هندوانه تخمه دار رشد می‌کند، کشت کرد. 

 

تاریخچه

اعتقاد بر این است که منشأ هندوانه، چند هزار سال پیش در افریقا بوده است و به مرور زمان به آسیا و اروپا و امریکای شمالی نیز رسیده است. تصور می‌شود تاریخ استفاده از هندوانه در آسیا و خاورمیانه به حدود سال 900 تا 1000 پس از میلاد بازمی‌گردد و تخمین زده می‌شود که ورود آن به اروپا در سال 1300 تا 1400 میلادی بوده باشد. پس از این که اروپاییان به امریکای شمالی پا گذاشتند و آنجا را مستعمره خود کردند، هندوانه به امریکای شمالی نیز رسید.

امروزه مقدار زیادی هندوانه در سرتاسر دنیا تولید می‌شود.

به طور کلی، چین با اختلاف زیاد بزرگ‌ترین تولیدکننده هندوانه است و بیش از نیمی از همه تولیدات هندوانه دنیا را دارد. کشورهای اتحادیه اروپا، ایران، ترکیه، مصر، برزیل و ایالات‌متحده نیز بزرگ‌ترین تولیدکنندگان بعدی هندوانه هستند اما هر کدام کمتر از 5% از هندوانه دنیا را تولید می‌کنند.

 

چگونه هندوانه را انتخاب کنیم؟

اگر هندوانه برش خورد تهیه می‌کنید، آن‌هایی را بخرید که گوشت آن‌ها قرمزتر است و هیچ رگه سفیدی ندارد. اگر هندوانه تخمه دار است تخمه‌ها نیز باید پررنگ باشند نه سفید.

هنگام خرید هندوانه برش نخورده و کامل، چند فاکتور را می‌توانید ارزیابی کنید:

 اولین فاکتور وزن هندوانه است. یک هندوانه کاملاً رسیده نسبت به اندازه‌اش سنگین است. سنگینی هندوانه خوب است چون میزان آب آن معمولاً با رسیده شدن افزایش می‌یابد و هندوانه کاملاً رسیده بیش از 90% وزنش آب است و آب هم یکی از سنگین‌ترین ترکیبات در مواد غذایی است.

 

هندوانه

(شکل: لکه شکمی یک هندوانه رسیده)

 

دومین فاکتور این است که به دنبال هندوانه‌ای باشید که پوست نسبتاً هموار و صافی دارد که کمی در بالای آن مات است. بالا و پایین هندوانه برای بررسی هندوانه مهم است. پایین (زیر شکم) هندوانه در جایی که روی زمین قرار داشته است ، لکه‌ای وجود دارد. اگر این لکه شکمی سفید یا سبز باشد هندوانه احتمالاً کاملاً رسیده نیست. یک هندوانه کاملاً رسیده اغلب لکه شکمی دارد که رنگ آن به زرد کرمی تبدیل شده است. سمت مقابل لکه شکمی، بالای هندوانه است. در یک هندوانه کاملاً رسیده، این نقطه معمولاً درخشان نیست بلکه تا حدی مات است. رنگ سبز آن ممکن است با سایه‌های مختلف دیده شود، از سبز روشن تا رنگ‌های تیره‌تر.

 

شاید بیشتر بحث‌ها بر سر امتحان رسیده بودن هندوانه این است که صدای تلپ تلپ بدهد. ما در این مورد بحث‌های زیادی با طرفداران و مخالفان این روش داشته‌ایم. اگر چه از جمله کارشناسانی که این روش را توصیه می‌کنند به نظر می‌رسد که بیشترشان موافق‌اند که هندوانه کاملاً رسیده صدای بم عمیق‌تر و توخالی تری، می‌دهد نه صدای بلند سطحی و توپُر.

برخی میوه‌فروشان قبول می‌کنند که هندوانه را ببرند تا بتوانید آن را ببینید و بچشید. در این صورت اگر از کیفیت آن مطمئن نیستید درخواست کنید هندوانه را برایتان ببرد.

 

هندوانه برش نخورده را در دمای 10 تا 16 درجه سانتی‌گراد نگهداری کنید. در بسیاری از نواحی دمای اتاق معمولاً گرم‌تر از 15 درجه سانتی‌گراد است و ممکن است برای نگهداری هندوانه کامل برش نخورده مناسب نباشد چون احتمال خراب شدن آن وجود دارد. بهترین محل نگهداری از نظر دما معمولاً زیر زمین  یا سرداب است که بخشی از آن یا کل آن زیر زمین قرار دارد. اگر چه مطالعه‌ای نشان داد که میزان لیکوپن هندوانه کامل (برش نخورده) که در دمای 20 درجه سانتی‌گراد نگهداری شده بود، افزایش یافته است، اما ما معتقدیم که هندوانه کاملاً رسیده یا نزدیک به رسیده مقدار لیکوپن زیادی دارد و در صورتی که می‌خواهید چند روز آن را نگه‌دارید، بهتر است در دمایی آن را نگهداری کنید که از خراب نشدن آن مطمئن شوید.

دمای خیلی کمتر از 10 درجه سانتی‌گراد، درست همانند دمای بالاتر از 16 درجه سانتی‌گراد برای نگهداری هندوانه توصیه نمی‌شود، چون خطر آسیب یخ زدگی افزایش‌یافته و ممکن است طعم و عمر قفسه‌ای آن را کاهش دهد . بنابراین یخچال برای نگهداری هندوانه برش نخورده مکان مناسبی نیست.

در مورد هندوانه برش نخورده، آخرین احتیاط در نگهداری اجتناب از تماس با مواد غذایی است که اتیلن زیادی تولید می‌کنند مانند میوه گل ساعتی، سیب، هلو، گلابی و پاپایا. هندوانه میوه حساس به اتیلن ست که ممکن است تحت این شرایط خیلی سریع‌تر بیش از حد رسیده شود. 

همین که هندوانه بریده شد باید برای حفظ تازگی، طعم و آبداری آن در یخچال نگهداری شود. هندوانه برش خورده را در ظرف شیشه‌ای یا پلاستیکی سخت و در دار نگهداری کنید.

 

توصیه‌هایی برای آماده سازی و پخت هندوانه

 

هندوانه

 

توصیه‌هایی برای آماده سازی هندوانه

هندوانه را پیش از بریدن بشویید. به علت اندازه بزرگ آن، احتمالاً نمی‌توانید آن را زیر آب شیر در سینک بشویید، به جای این کار آن را می‌توانید با یک دستمال کاغذی یا دستمال مرطوب بشویید.

برای بریدن هندوانه بسته به اندازه دلخواهتان، راه‌های زیادی وجود دارد. گوشت هندوانه را می‌توانید قاچ کنید، به صورت مکعبی ببرید یا با اسکوپ به صورت کروی در آورید. هندوانه چه به صورت تنها چه در سالاد، خوشمزه است.

اگر چه بسیاری از مردم تنها گوشت آبدار هندوانه را می‌خورند، هم تخمه و هم پوست آن غنی از مواد مغذی و خوراکی است. در واقع در بسیاری از مناطق دنیا تخمه هندوانه به عنوان میان وعده و پوست آن به صورت ترشی مورد استفاده قرار می‌گیرد. اگر می‌خواهید پوست هندوانه را بخورید توصیه می‌شود انواع ارگانیک آن را تهیه نمایید. علت این توصیه این است که خطر آلودگی‌های ناخواسته مانند بقایای سموم در پوست بیرونی هندوانه‌های غیر ارگانیک وجود دارد.

 

هندوانه

 

چند ایده برای خوردن هندوانه

هندوانه، طالبی و کیوی را با هم به صورت پوره در آورید. این ترکیب را در ماست  ریخته و آن را هم بزنید و به عنوان سوپ سرد مصرف کنید.

 

هندوانه

 

در کشورهای آسیایی تخمه هندوانه تفت‌داده شده به عنوان میان وعده و چاشنی یا به صورت آسیاب شده در غلات آماده و پخت نان، مصرف می‌شود.

در آشپزی امریکای جنوبی، پوست هندوانه را به صورت ترشی یا آب‌نباتی مصرف می‌کنند.

هندوانه در ترکیب با پیاز قرمز نازک بریده‌شده، نمک و فلفل سیاه سالاد تابستانی خوشمزه‌ای فراهم می‌آورد.

هندوانه افزودنی عالی برای سالاد میوه است. سالاد میوه را اگر جای خنک بگذارید چند روز می‌توانید نگهداری کنید. مواد مغذی آن حداقل به مدت شش روز باقی می‌ماند.

 

نگرانی‌های مصرف هندوانه در برخی افراد

هندوانه معمولاً غذای آلرژی زا نیست،  مقدار اگزالات یا پورین قابل‌توجهی ندارد و در فهرست دوازده غذایی که غالباً حاوی بقایای سموم آفت‌کش‌ها است، قرار ندارد.  

در دهه گذشته، هندوانه‌های غیر ارگانیک که در مناطقی از چین کاشته می‌شد، به دلیل استفاده از محرک رشد سنتزی به نام فورکولورفنورون (فورکولورفنورون) برای رشد آن‌ها، موضوع بحث و جدال‌های گسترده‌ای در مطبوعات و رسانه‌ها شدند. ترکیبی از بارندگی سنگین و مصرف بیش از حد محرک رشد موجب شد بسیاری از هندوانه‌ها در زمین کشاورزی ترکیده و باز شوند و توجه رسانه‌ها به این وضعیت جلب شود. اگر چه ما هیچ داده‌ای در مورد استفاده گسترده از محرک‌های رشد سنتزی در تولید هندوانه‌های غیر ارگانیک نداریم، اما یک مطالعه، بقایای فورکولورفنورون در هندوانه‌هایی که با محرک رشد سنتزی کشت داده‌شده بودند را بین 1 تا 5 بخش در میلیارد پیش‌بینی کرد. اگر به دنبال کاهش خطر آلودگی همه افزودنی‌های سنتزی در هندوانه‌ها و دیگر مواد غذایی هستید، توصیه می‌کنیم هندوانه‌های ارگانیک دارای گواهینامه را خریداری کنید، چون استفاده از محرک رشد سنتزی و دیگر افزودنی‌های سنتزی در تولیدات مواد ارگانیک ممنوع است.

 

کلیات تغذیه‌ای هندوانه

هندوانه منبع غیرمعمول و غنی کاروتنوئید لیکوپن و منبع سرشار از آنتی اکسیدانهای فنولیک است. هندوانه حاوی کوکوبیتاسین ای (تری ترپن ضد التهابی) و مقدار غیرمعمول اسیدآمینه سیترولین است. هندوانه منبع بسیار خوب ویتامین ث است. همچنین منبع خوب اسید پانتوتنوئیک، مس، بیوتین، پتاسیم، ویتامین آ (به شکل کاروتنوئید)، ویتامین ب 1، ویتامین ب 6 و منیزیم به شمار می‌رود.

 

جدول رده‌بندی مواد غذایی

جدول رتبه‌بندی مواد غذایی در شناخت مواد غذایی که حاوی غلظت بالایی از مواد مغذی هستند و مقدار کالری آن‌ها به شما کمک می‌کند. به کمک این جدول، مواد غذایی که غنی از ماده مغذی ویژه‌ای هستند را خواهید شناخت. جدول زیر مواد مغذی هندوانه را با رده‌بندی عالی، بسیار خوب یا خوب نشان می‌دهد. اگر ماده مغذی ویژه‌ای در فهرست زیر وجود ندارد لزوماً به این معنی نیست که هندوانه حاوی آن نیست بلکه ممکن است مقدار آن ماده به اندازه کافی زیاد نباشد که در معیارهای رده‌بندی ما بگنجد.  در سمت راستِ نام ماده مغذی، به ترتیب میزان ماده مغذی ، چند درصد از مقدار توصیه‌شده روزانه ، چگالی ماده مغذی که برای هندوانه محاسبه شده است، و رده‌بندی آن آمده است.

 

  1. یک فنجان هندوانه تازه ≡ 152 گرم ≡ 46 کالری

    ماده مغذی میزان چند درصد از مقدار توصیه‌شده روزانه چگالی ماده مغذی رده‌بندی
    ویتامین ث 12.31 mg 16.4 6.5 بسیار خوب
    اسید پانتوتنیک 0.34 mg 6.8 2.7 خوب
    مس 0.06 mg 6.7 2.6 خوب
    بیوتین 1.52 mcg 5.1 2.0 خوب
    پتاسیم 170.24 mg 4.9 1.9 خوب
    ویتامین آ 43.24 mcg RAE 4.8 1.9 خوب
    ویتامین ب1 0.05 mg 4.2 1.6 خوب
    ویتامین ب 6 0.07 mg 4.1 1.6 خوب
    منیزیم 15.20 mg 3.8 1.5 خوب