در این مقاله با رابطه طول عمر و اندازه دور کمر در زنان و مردان آشنا میشوید.
دور کمر بزرگتر به معنای طول عمر کوتاهتر است
بازبینی شواهد نشان میدهد چربی بیشتر اطراف کمر (صرفنظر از وزن کلی بدن)، خطر مرگ در سنین کمتر را افزایش میدهد. تحلیل دادههای 11 مطالعه که شامل بیش از 600000 شرکت کننده در سرتاسر دنیا بود، نشان داد که افرادی که دور کمر بزرگتری دارند در خطر بیشتر مرگ زود هنگام و مرگ ناشی از بیماری قلبی، مشکلات ریه و سرطان قرار دارند.
مردانی که دور کمر 109 سانتیمتر یا بیشتر داشتند، خطر مرگ در آنها 50 درصد بیشتر از افرادی بود که دور کمرشان کمتر از 88 سانتیمتر داشتند. طبق این مطالعه، این مقدار برابر 3 سال امید به زندگی (متوسط طول عمر) کمتر، پس از سن 40 سالگی است.
زنانی که دور کمر 94 سانتیمتر یا بیشتر داشتند 80 درصد خطر مرگ در آنها بیشتر از زنانی بود که دور کمرشان 68 سانتیمتر یا کمتر بود که این برابر است با 5 سال امید به زندگی (متوسط طول عمر) کمتر، پس از 40 سالگی.
محققان میگویند هرقدر دور کمر بزرگتر باشد خطر مرگ افزایش پیدا میکند. طبق این مطالعه که در نشریه امید به زندگی (متوسط طول عمر) منتشر شد، به ازای هر 5 سانتیمتر افزایش دور کمر، خطر مرگ 7 درصد در مردان و 9 درصد در زنان افزایش مییابد.
با وجود اینکه در این مطالعه، ارتباطی بین دور کمر بزرگتر و خطر مرگ در سنین پایینتر مشخص شد، اما رابطه علت و معلولی آن ثابت نشد. ارتباط بین شکم بزرگ و افزایش خطر مرگ حتی در افرادی که شاخص توده بدنی (بی ام آی) آنها متناسب و سالم بود، نیز دیده شد. شاخص توده بدنی تخمینی از چربی بدن بر اساس قد و وزن است.
کارشناسان میگویند بی ام آی ارزیابی بیعیب و نقصی نیست و نمیتواند بین توده چربی و توده بدون چربی بدن تفاوتی قائل شود و همچنین در مورد محل ذخیره چربی و اضافه وزن چیزی به شما نمیگوید. این باعث نگرانی ما میشود، چرا که چربی زیاد در شکم نمایه متابولیکی دارد که با بیماریهایی مانند دیابت و بیماری قلبی مرتبط است.
پزشکان باید در هنگام ارزیابی بیماران هم بی ام آی و هم چربی شکم را در نظر بگیرند. هدف اصلی باید پیشگیری از افزایش بی ام آی و نیز چربی دور شکم باشد. برای بیمارانی که دور کمر بزرگتری دارند، کاهش حتی چند سانتیمتر با ورزش و رژیم غذایی میتواند فواید مهمی برای سلامتی شان داشته باشد.