انواع رفتارهای پرخاشگری در انسان


تاریخ ارسال :

۲ شهريور ۱۳۹۳

انواع رفتارهای پرخاشگری در انسان

در این مقاله با پرخاشگری و انواع آن در انسان آشنا می‌شوید.


مقدمه

پرخاشگری به‌عنوان رفتاری تعریف می‌شود که نسبت به دیگران یا خود فرد اعمال‌شده و می‌تواند مخرب یا سازنده باشد. انسان مسلماً تنها موجودی نیست که در مقابل یکدیگر پرخاشگری بروز می‌دهد، اما پرخاشگری در انسان اغلب دارای انگیزه‌هایی فراتر از بقای فیزیکی است. در بسیاری از موارد، پرخاشگری انسان به شیوه فیزیکی بروز نمی‌کند.

 

خشونت فیزیکی

انواع رفتارهای پرخاشگری در انسان

پرخاشگری فیزیکی اغلب شامل اِعمال خشونت است که با قصد آسیب رساندن به‌طرف مقابل (حتی کشتن)، با استفاده از سلاح یا با دستان خالی انجام می‌شود. عصبانیت علت متداول پرخاشگری است، اما رفتار پرخاشگرانه ممکن است ناشی از سرمستی یا ناامیدی هم باشد. افرادی که از بیماری آلزایمر رنج می‌برند نیز ممکن است به علت کاهش ظرفیت شناختی، سردرگمی یا یاس رفتار پرخاشگرانه نشان دهند. خودزنی یا خشونت فیزیکی نسبت به خود، اغلب در ارتباط با اختلالات روانی جدی مانند اختلال شخصیت مرزی اتفاق می‌افتد.

 

خشونت کلامی

انواع رفتارهای پرخاشگری در انسان

این تصور که تنبیه فیزیکی ممکن است به بدن آسیب وارد کند اما کلام هیچ آسیبی نمی‌رساند واقعیت ندارد و سوء استفاده هیجانی که در خشونت کلامی اعمال می‌شود، آسیب زا است. پرخاشگری کلامی شامل رفتارهایی مانند تهدید، زورگویی، یا فریاد زدن است. دشنام و توهین نیز از دسته خشونت‌های خانوادگی محسوب می‌شود. تحقیر کردن چه آگاهانه باشد چه این‌طور درک شود، می‌تواند تأثیرات مخرب قابل توجهی بر فرد مقابل بگذارد. یک خواننده آمریکایی، پس از خواندن یک نقد که او را خپل خوانده بود، دچار انورکسیا (کم اشتهایی عصبی) شد. او در سال 1983 به خاطر عوارض ناشی از آنورکسیا در 32 سالگی درگذشت.

 

ارعاب غیرکلامی

انواع رفتارهای پرخاشگری در انسان

ارعاب غیرکلامی اغلب تهدید به خشونت است (یا حداقل فردی که مورد ارعاب قرار گرفته است این‌طور ادراک می‌کند). دنبال کردن (Stalking) شامل یک یا چند نوع ارعاب غیرکلامی، از جمله تعقیب قربانی، قرار دادن بد افزار در کامپیوتر قربانی، ارسال هدایای ناخواسته، و تخریب دارایی‌های قربانی می‌شود.

 

پرخاشگری منفعل

انواع رفتارهای پرخاشگری در انسان

پرخاشگری منفعل به‌عنوان یک روش غیر مستقیم ابراز عصبانیت یا ناخشنودی تعریف می‌شود. پرخاشگری منفعل اغلب در افرادی ایجاد می‌شود که قادر نیستند یا نمی‌خواهند مستقیماً نارضایتی یا تنفر خود را نشان دهند. عملکرد ضعیف در یک کار به‌صورت ناخوداگاه یا عمدی یکی از اشکال پرخاشگری منفعل است. پذیرفتن انجام یک کار اما قصور در انجام آن و همچنین تعلل و مسامحه در کار نیز شکل دیگری از پرخاشگری منفعل به شمار می‌رود.