هاینریش هرتز


تاریخ ارسال :

۱۴ مرداد ۱۳۹۳

هاینریش هرتز

در این مقاله با هاینریش هرتز یکی از مشهورترین فیزیکدانان جهان آشنا می‌شوید.


معرفی

هاینریش هرتز، فیزیکدان بزرگ آلمانی، با اثبات اینکه الکتریسیته می‌تواند به صورت امواج الکترومغناطیسی منتقل شود، اختراع رادیو، تلویزیون، و رادار را امکان‌پذیر ساخت. او نظریه الکترومغناطیسی نور که توسط ماکسول مطرح شده بود را شرح و بسط داد. او اولین کسی بود که توانست با ساخت دستگاهی که قابلیت تولید و تشخیص امواج رادیویی وی اچ اف/ یو اچ اف (VHF/UHF) را داشت، وجود امواج الکترومغناطیسی را نشان دهد.

 

زندگی و حرفه اولیه او

هرتز که در تاریخ 22 فوریه سال 1857 درشهرهامبورگ آلمان به دنیا آمد، از یک خانواده ثروتمند، تحصیل کرده و بسیار موفق بود. پدر او، گوستاو فردیناند هرتز، در ابتدا یک وکیل و بعد از آن یک سناتور بود. هرتزدر دوران کودکی هنگامی که در مدرسه آموزشی یوحنا (Gelehrtenschule des Johanneums) هامبورگ درس می‌خواند به علوم و ریاضیات علاقه پیدا کرد. او رشته‌های فیزیک و مهندسی را در شهرهای درسدن، مونیخ و برلین، زیر نظر دو فیزیکدان برجسته، گوستاو روبرت کیرشهف و هرمان فون هلمهولتز، تحصیل‌ کرد.

 

شروع فعالیت حرفه‌ای

هرتزمدرک دکترای خود را در سال 1880 از دانشگاه برلین دریافت کرد و به‌عنوان دستیار هلمهولتزمشغول به کار شد. اگر چه او پایان نامه خود را به ماهیت القای الکترومغناطیسی در رساناهای چرخان اختصاص داد، اما تحقیقاتش به‌عنوان دستیار هلمهولتمز روی سختی و تنش مکانیکی تمرکز پیدا کرد که چندین مقاله موثردر مورد آن نوشته است. در سال 1883 هرتز این فرصت را پیدا کرد که درزمینهٔ ی تحصیلی (دانشگاهی) یک گام فراتر نهد. او به منصب استادی (فیزیک) در دانشگاه کیل در آمد و در آنجا توانست تحقیقاتش را درباره‌ی الکترومغناطیس ادامه دهد. هرتز از سال 1885 تا 1889 به‌عنوان استاد فیزیک در مدرسه فنی کارلسروهه خدمت کرد و پس‌ازآن، همین سمت را در دانشگاه بن به دست آورد.

 

ازدواج

در سال 1886 هرتز باخانم الیزابت دال، دختر همکارش دکتر مکس دال ازدواج کرد. آن‌ها صاحب دو دختر به نام‌های جوانا و ماتیلده شدند.

 

دستاوردها

هنگامی که هرتز آزمایشات خود را در دانشگاه بن آغاز کرد، از کار انقلابی دانشمند بریتانیایی، جیمز کلرک ماکسول که مجموعه‌ای از معادلات ریاضی را به وجود آورد بود که وجود امواج الکترومغناطیسی را پیش بینی می‌کرد، آگاه بود. این موضوع فیزیکدانان اهل آزمایش را برای تولید و شناسایی تابش الکترومغناطیسی با استفاده از نوعی دستگاه الکتریکی به چالش کشید.

هرتز به این آزمایش‌ها پرداخت و در سال 1887 نظریه‌های ماکسول را در مورد وجود تابش الکترومغناطیسی تأیید کرد. او ثابت کرد که الکتریسیته می‌تواند به صورت امواج الکترومغناطیسی که به سرعت نور حرکت می‌کنند و بسیاری از ویژگی‌های نور را دارند منتقل شود.

هرتز در جریان انجام آزمایش در مورد امواج الکترومغناطیسی، به طور تصادفی اثر فوتوالکتریک را هم که در آن، نور با سقوط بر سطوح خاص می‌تواند برق تولید کند کشف کرد.

هرتز جدا از الکترومغناطیس یا امواج الکتریکی ("امواج هرتزی")، نشان داد که سرعت و طول آن‌ها را نیز می‌توان اندازه گرفت، و همچنین نشان داد که نور و گرما امواج الکترومغناطیسی هستند.

 

مرگ زودهنگام

هرتز در سال 1892 ابتدا مبتلا به سرماخوردگی و سپس حساسیت شد. پس‌ از آن از سلامتی کامل برخوردار نبود. او در شهر بن آلمان در تاریخ اول ژانویه سال 1894 در سن 36 سالگی به علت مسمومیت خونی در گذشت و در قبرستان اولسدورف هامبورگ به خاک سپرده شد.