زندگی نامه ابن سینا


تاریخ ارسال :

۳ ارديبهشت ۱۳۹۳

زندگی نامه ابن سینا

ابن‌سینا (Avicenna) در حقیقت یک دانشمند همه چیز دان بود که حوزه‌ی علمی او متوجه داروسازی، روان‌شناسی، زمین‌شناسی، فیزیک، ستاره‌شناسی، شیمی و فلسفه می‌شد.


شرح کلی

ابن‌سینا (Avicenna) در حقیقت یک دانشمند همه چیز دان بود که حوزه‌ی علمی او متوجه داروسازی، روان‌شناسی، زمین‌شناسی، فیزیک، ستاره‌شناسی، شیمی و فلسفه می‌شد. او همچنین یک شاعر و محقق و متخصص الهیات اسلامی نیز بود. بیش‌ترین سهم او در علم پزشکی، کتاب مشهور قانون او است که با عنوان "Canon" در غرب شناخته می‌شود. این کتاب یک دانشنامه‌ی عظیم پزشکی است که شامل بیش از یک میلیون لغت بوده و مانند بیشتر کتاب‌های عربی به بخش و زیر بخش‌ها تقسیم شده است. این کتاب شامل همه‌ی اطلاعات پزشکی در دسترس از منابع قدیمی و اسلامی است.

 

زندگی اولیه

این دانشمند بزرگ در حدود سال 359 هجری شمسی ( 980  میلادی) در دهکده‌ی آفشانه در نزدیکی بخارا متولد شد، شهری که زادگاه مادرش نیز بود. پدر او عبدا... مدافع آیین اسلام و اهل بلخ که امروز جزئی از افغانستان است بود. ابن‌سینا تحصیلات اولیه‌اش را در زادگاهش کسب کرد و در سن ده سالگی حافظ قرآن شد. او مهارت‌های فکری خارق‌العاده ای داشت که باعث شد در سن 14 سالگی از دبیرانش پیشی گیرد. در طول چند سال بعد، او خود را وقف فقه اسلامی، فلسفه و علوم طبیعی کرد و منطق، اقلیدس و علوم دیگری را تحصیل کرد.

 

مذهب

ابن‌سینا یک مرد فوق‌العاده مذهبی بود. زمانی که هنوز جوان بود، کار ارسطو در متافیزیک او را آنقدر سردرگم کرده بود که ابن‌سینا همه کارهای خود را رها کرد و برای طلب راهنمایی شروع به راز و نیاز با خدا کرد. در نهایت با خواندن کتابچه‌ی راهنمای یک فیلسوف مشهور با نام فارابی، ابن سینا راه حل مشکلات خود را پیدا کرد.

 

مشارکت ها و دستاوردها:

در سن 16 سالگی، ابن‌سینا تمامی تلاش خود را صرف یادگیری پزشکی کرد و تا زمانی که به 18 سالگی رسید، تبدیل به یک پزشک بسیار مشهور شده بود. در طول این زمان او موفق به درمان نوح ابن منصور _ پادشاه بخارا _شد. بیماری ای که تمامی پزشکان مشهور از درمان آن قطع امید کرده بودند. بعلت این موفقیت بزرگ، پادشاه خواست تا به او پاداش دهد، اما پزشک جوان تنها درخواست کرد تا اجازه‌ی استفاده از کتابخانه‌ی انحصاری سامانیان را داشته باشد.

 

وفات پدر و ملاقات با ابوریحان بیرونی

ابن‌سینا که در زمان مرگ پدر 22 ساله بود، بخارا را ترک کرده و به گرگان، در نزدیکی دریای خزر رفت و در آنجا منطق و ستاره‌شناسی را آموخت. در اینجا او دانشمند هم دوره‌ی خود، ابوریحان بیرونی، را ملاقات کرد. بعدها او به ری سفر کرد و سپس به همدان رفت. در همدان او کتاب مشهور خود با نام قانون را نوشت. در اینجا نیز او شمس عبدا...، پادشاه همدان، که از  قولنج شدید رنج می‌برد را درمان کرد.

 

سفر به همدان و وفات

از همدان، او به اصفهان رفت و در آنجا بسیاری از نوشته‌های خارق العاده خود را تکمیل کرد. او به سفرهایش ادامه داد و بسیاری از درگیری‌های ذهنی مانند هرج‌ومرج سیاسی سلامتی او را به خطر انداخت. در ده یا دوازده سال پایانی زندگی، ابن‌سینا در خدمت ابوجعفر علاءالدوله بود، و به او در امور پزشکی، ادبیات عمومی و مشاوره‌ی علمی کمک می کرد. او در سال 416 شمسی (1037 میلادی) درگذشت و در شهر همدان در ایران به خاک سپرده شد.

 

دستاوردهای دیگر

علاوه بر نوشته‌های عظیم، ابن‌سینا در ریاضیات، فیزیک، موسیقی و دیگر زمینه‌ها نیز فعالیت داشته است. در فیزیک، مطالعات او شامل بررسی شکل‌های متفاوت انرژی، گرما، نور و مکانیک، و هم چنین مفاهیمی مانند نیرو، خلأ، و بی نهایت است.

 

نوشته‌ها

ابن سینا نوشته های بسیار عظیمی در موارد متعدد داشته است که لیست برخی از آنها در زیر آمده است

 

فلسفه

  1. شفا

  2. نجات

  3. الاشارات و التنبیهات

  4. حی بن یقظان

ریاضیات

  1. زاویه

  2. اقلیدس

  3. الارتماطیقی

  4. علم هیئت

  5. المجسطی

  6. جامع البدایع

طبیعی

  1. ابطال احکام النجوم

  2. الاجرام العلویة واسباب البرق والرعد

  3. فضا

  4. النبات والحیوان

پزشکی

  1. قانون

  2. الادویة القلبیه

  3. دفع المضار الکلیه عن الابدان الانسانیه

  4. قولنج

  5. سیاسة البدن وفضائل الشراب

  6. تشریح الاعضا

  7. الفصد

  8. الاغذیه والادویه