کمک های اولیه برای آسیب های چشمی (پیشرفته)


تاریخ ارسال :

۶ آبان ۱۳۹۲

کمک های اولیه برای آسیب های چشمی (پیشرفته)

حساس ترین عضو بدن چشم می باشد،  با ارائه این مقاله شما را با کمک های اولیه به هنگام رسیدن آسیب به چشم آشنا خواهیم کرد


مقدمه

چشم عضوی بسیار مهم است که به ما دید و بینایی می‌دهد. زمانی که چشم آسیب‌ ببیند، دید از بین رفته گزینه‌های کمی برای بازگرداندن بینایی به حالت طبیعی وجود دارد، پس لازم است درباره‌ی شرایطی که روی چشم تأثیر دارند آگاهی داشته و با فراهم کردن کمک‌های اولیه در زمان حادثه، جلوی از دست دادن بینایی را بگیریم.

 

دستورالعمل‌ها:

1. داروها یا بیماری‌های خاصی ممکن است روی دید تأثیر داشته باشند. برای مثال دیابت می‌تواند در بعضی از افراد سبب از بین رفتن تدریجی و دائمی بینایی شود. آب سیاه حاد می تواند سبب اختلال سریع در دید و کوری شود. آسیب‌های چشمی مانند رسوخ شیء به چشم، بریدگی یا پارگی در اطراف چشم ، عفونت، حساسیت و سوختگی‌های شیمیایی همگی می توانند روی بینایی تأثیر داشته و دید را کم کنند.

2. زمانی که چشم شخصی آسیب ببیند، علائم خاصی وجود دارند که باید به دنبال آن بگردید. اگر چشم شخص جراحتی ندیده ولی وی تغییرات ناگهانی در دیدش را مشاهده کند ، ممکن است فرد علائمی مانند استفراغ، حالت تهوع، سردرد، دیدن دو یا سه تا از هر چیز یا حتی از دست دادن بینایی را از خود نشان دهد. اگر چشم آسیب دیده باشد ، در ناحیه‌ی آسیب‌دیده احساس درد یا سوزش، خونریزی/بریدگی با یا بدون وجود شیء خارجی،کبودی و تورم محل آسیب دیده، و سرخی/التهاب ممکن است وجود داشته باشد. فرد به سرعت پلک زده و چشمش اشک زیاد داشته یا خشک می‌شود.

3. اگر شخص دچار ورم ملتحمه و قرمزی چشم شده باشد، ممکن است علائمی مانند ترشح از چشم و پوسته‌پوسته شدن اطراف پلک‌ها را نیز تجربه کند. همچنین ممکن است اطراف چشم و ناحیه‌ی سفید آن قرمز شده و با حرکت کره چشم احساس درد کند. اگر گل مژه وجود داشته باشد شما در اطراف پلک بالا یا پایین یک یا چند برآمدگی قرمز رنگ را خواهید دید که روی بینایی و پلک زدن شما تأثیر می‌گذارد. گاهی قرمزی چشم ممکن است با علائمی مانند حالت تهوع، استفراغ و سردرد دیده شود.

4. در زمان آسیب دیدن چشم اولین کار این است که ناحیه‌ی آسیب‌دیده را با پارچه بسته و مجروح را سریعاً به دکتر یا مرکز اورژانس برسانید. باند را خیلی محکم نبسته و به محل جراحت فشار وارد نکنید. اگر بریدگی عمیق بوده و خونریزی آن متوقف نمی‌شود سریعاً با اورژانس تماس بگیرید. تا رسیدن نیروهای کمکی باید کارهای اولیه را انجام دهید تا بیمار تشنج نکند. بیمار را به پشت خوابانده و پاهای او را بالا ببرید تا جریان خون به نواحی حیاتی بدن مانند مغز و قلب افزایش یابد. روی بیمار پتو بیندازید تا حرارت بدنش را حفظ کنید. اگر بریدگی کوچک و کم عمق و اطراف کاسه‌ی چشم باشد، باید آن ناحیه را تمیز کرده و پماد ضدعفونی‌کننده یا کرم به آن بزنید تا خطر عفونت را کم کنید. محل را با پارچه یا باند ببندید. محل زخم را تمیز نگه داشته و مرتباً باند را عوض کنید.

5. برای آسیب‌های جدی که شیئی وارد چشم شده باشد باید سریعاً با اورژانس تماس بگیرید. اکثراً این حالت یک فوریت پزشکی است و اگر شانسی برای حفاظت از چشم یا کم کردن آسیب به دید وجود دارشته باشد، مراقبت پزشکی سریع حتماً نیاز است. ابتدا شخص را به پشت روی زمین بخوابانید. شی را از چشم خارج نکرده یا با آب نشویید. یک لیوان کاغذی یا چیزی را بیابید که بتوانید با آن چشم فرد مجروح و شی را بپوشانید. این کار باعث می‌شود شی در محلش محفوظ شده و از حرکت آن به اطراف چشم جلوگیری می‌کند، زیرا حرکت سبب آسیب بیشتر به بافت و ساختار چشم می‌شود. پوشش را به صورت با چسب محکم کرده و با بستن آرام باند دور سر فرد از ثابت بودنش مطمئن شوید. برای جلوگیری از حرکت چشم مجروح در حدقه می‌توانید چشم دیگری که سالم است را با یک پارچه‌ی استریل بپوشانید.

6. برای آسیب چشمی در افرادی که از لنز استفاده می‌کنند و زخم هایی که شامل شیء نفوذ کننده و یا خونریزی نیست، سعی کنید لنز را از هر دو چشم خارج کنید. برای خارج کردن لنز انگشت اشاره‌ی خود را روی پلک بالا و انگشت شصت را روی پلک پایین قرار داده و آن‌ها را به آرامی باز کنید. با انگشت شصت دست دیگرتان شی را به سمت بیرون چشم بلغزانید. لنز به انگشت شما چسبیده و از چشم خارج خواهد شد.

7. برای سوختگی چشم با مواد شیمیایی، ابتدا چشم را با آب بشویید. با دستتان پلک‌ها را باز نگه داشته و سر را به سمت قسمت آسیب‌دیده کج کنید. این کار از رفتن ماده‌ی شیمیایی به چشم دیگر خودداری می‌کند. حدود 15 تا 30 دقیقه چشم را بشویید تا مطمئن شوید ماده شیمیایی تا حد ممکن از چشم خارج شده است. شستشو را از قسمت داخلی چشم و ناحیه‌ی کنار بینی شروع کنید تا آب و ماده‌ی شیمیایی از همان سمت سر به بیرون بریزند. پس از آن سریعاً به پزشک مراجعه کنید تا اطمینان یابید هیچ آسیب دائمی به چشم وارد نشود. برای ثابت نگه داشتن چشم، روی آن پارچه یا باند قرار دهید.

8. اگر قربانی به گونه‌ای آسیب دیده است که دچار هماتوم یا چشم سیاه (خونریزی زیر پوست ناحیه‌ی اطراف چشم) شده باشد اولین کار این است که شخص را نشانده یا بخوابانید. سپس یک قالب یخ یا شی سرد روی چشم قرار دهید. قبل از قرار دادن یخ دور آن را با پارچه بپوشانید. اگر بیمار از درد یا سوزش و کبودی رنج می‌برد و در دید او اختلال وجود دارد سریعاً او را به اورژانس برسانید.

 

نکات و هشدارها:

همیشه از چشم خود در مقابل آسیب‌های احتمالی محافظت کنید. برای جلوگیری از آسیب در مقابل اشعه‌ی فرابنفش، از عینک آفتابی استفاده کنید.

مواد مغذی بخورید که شامل ویتامین و مکمل‌هایی برای حفظ سلامت چشم و بینایی بهتر باشد.

مرتباً به چشم‌پزشک رفته و دیدتان را چک کنید.

همه‌ی آسیب‌های چشمی که همراه با پارگی و خونریزی هستند اورژانسی بوده و باید فوراً توسط یک متخصص بررسی شوند.