۶ آذر ۱۳۹۳

چگونه گوشی موبایلی که خیس شده را نجات دهیم

۶ آذر ۱۳۹۳ 12352 بازدیدکننده 0 نظر
چگونه گوشی موبایلی که خیس شده را نجات دهیم در این مقاله می خوانید

گاهی خیس شدن گوشی موبایل به معنی خراب شدن  و نیاز به خرید یک گوشی جدید است. اما بعضی از مواقع باسرعت عمل می‌توانید گوشی خود را نجات دهید. در این شرایط چکار کنیم؟ ...

چگونه گوشی موبایلی که خیس شده را نجات دهیم

آیا تا کنون برایتان پیش‌آمده که تصادفاً گوشی موبایلتان در سینک، جوی آب یا حتی بدتر از آن در توالت افتاده باشد؟ آیا آن را در جیبتان جا گذاشته و در ماشین لباس‌شویی انداخته‌اید؟ یا شاید ممکن است دوستانتان شما را درحالی‌که گوشی در جیبتان قرار دارد برای شوخی در استخر انداخته باشند و یا این که زیر باران خیس شده باشید. در چنین شرایطی اقدامات زیر را انجام دهید تا گوشی‌تان سالم بماند. 

 

نجات موبایل خیس شده

 

1- گوشی موبایل را هر چه زودتر از آب خارج کنید. آب از روزنه‌هایی مانند محل هندز فری، منفذ کوچک میکروفون، محل شارژ، محل اتصال کابل یو اس بی (USB) و کاور پلاستیکی گوشی حتی اگر محکم به گوشی چسبیده باشد در عرض چند ثانیه وارد گوشی می‌شود. سریع گوشی خود را از آب خارج کنید و آن را فوراً خاموش کنید چون اگر روشن بماند ممکن است آبی که داخل آن شده موجب اتصال کوتاه شده و اجزای الکترونیکی را بسوزاند، چه گوشی‌تان کار می‌کند یا نه، فرض بگیرید پر از آب شده است. 

 

نجات موبایل خیس شده

 

2- اگر فوراً گوشی را از آب خارج کنید ممکن است زیاد آسیب ندیده باشد. اگر مدت زیادتری در آب مانده باشد (مثلاً آن را در جیب لباس جا گذاشته‌اید و در ماشین لباس‌شویی کاملاً خیس شده است)، احتمال دارد آسیب دیده باشد اما هنوز ارزش دارد اقدامات زیر را انجام دهید تا شاید آن را نجات دهید. 

اگر گوشی با شارژر متصل به برق است و در آب خیس شده، سعی نکنید آن را از آب خارج کنید. فوراً به دنبال کارشناس باشید تا اقدامات مناسب را با رعایت ایمنی انجام دهد (مانند قطع کلید اصلی برق یا اقدامات مشابه). در کنار هم بودن آب و برق خطرناک بوده و ممکن است منجر به شوک الکتریکی شود. اگر گوشی‌تان به برق وصل نیست و داخل آب افتاده، گوشی را هر چه سریع‌تر از آب خارج کنید و اقدامات بعدی را انجام دهید. هر چه زودتر دست به کار شوید نتیجه کار خیلی بهتر خواهد بود اما وحشت نکنید. حفظ خونسردی کلید انجام درست و مناسب کار در شرایط تحت فشار است. 

 

نجات موبایل خیس شده

 

3- پس از برداشتن گوشی موبایل از آب، به سرعت کاور باطری و باطری را در آورده و مقداری دستمال کاغذی یا حوله نرم بیاورید و زیر آن‌ها بگذارید. این یکی از مهم‌ترین اقدامات برای نجات گوشی است. بسیاری از مدارهای داخل گوشی هنگامی که گوشی خیس می‌شود، اگر به باطری (منبع برق) متصل نباشند، سالم می مانند. 

اگر می‌خواهید بدانید گوشی واقعاً به خاطر آب خراب شده است یا نه، گوشه محل باطری را بررسی کنید، باید دایره یا مربع سفید رنگی ( بدون خطوط قرمز یا با آن) وجود داشته باشد . اگر این بخش صورتی یا قرمز است، گوشی شما خراب شده است. 

اگر نمی‌دانید چطور باطری را در بیاورید، فوراً دستورالعمل گوشی موبایل را بخوانید. 

 

نجات موبایل خیس شده

 

4- سیم‌کارت را در بیاورید. همه تماس‌های ارزشمند و داده‌های دیگر شما ممکن است روی سیم‌کارت ذخیره‌شده باشند و این برای بسیاری از مردم باارزش‌تر از نجات خود گوشی موبایل است. 

سیم‌کارت به خوبی در برابر آسیب ناشی از خیس شدن مقاومت می‌کند، اما خارج کردن فوری آن منطقی است. آهسته آن را خشک‌کنید و بگذارید کنار تا کامل خشک شود تا زمانی که دوباره گوشی‌تان را سر هم کنید.  

 

نجات موبایل خیس شده

 

5- همه لوازم جانبی مانند هدفون، کارت حافظه و نیز هر گونه قاب و کاور محافظ را از گوشی جدا کنید. همه کاورهایی که منافذ و روزنه‌ها را می‌پوشانند و درزهای گوشی را باز کنید تا در معرض جریان هوا خشک شوند. 

 

نجات موبایل خیس شده

 

6- گوشی را با پارچه نرمی خشک‌کنید. اگر حتی یک قطره در داخل گوشی باقی بماند، می‌تواند با واکنش با فلزات و ایجاد اتصال کوتاه یا خوردگی، گوشی را خراب کند. بدیهی است که باید هر چه سریع‌تر هر قدر می‌توانید آب را از روی گوشی پاک‌کنید تا مانع نفوذ آن به گوشی شوید.  

هر قدر می‌توانید آب روی آن را خشک‌کنید. برای جلوگیری از حرکت کردن آب در داخل گوشی از تکان دادن شدید آن خودداری کنید. با استفاده از دستمال کاغذی یا حوله آن را خشک‌کنید و در حین خشک کردن اجازه ندهید که تکه‌ها یا پرز دستمال وارد منافذ و درزهای گوشی شود. 

اگر به موقع باطری را در آورده‌اید، داخل گوشی را با پنبه آغشته به الکل تمیز کنید تا اگر آبی باقیمانده است با الکل جایگزین شود، و این کار به خودی خود می‌تواند مشکل را حل کند.  

 

نجات موبایل خیس شده

 

7- از جاروبرقی استفاده کنید. اگر می‌خواهید مایع را از بخش‌های داخلی گوشی بیرون بکشید در صورت امکان می‌توانید از جاروبرقی استفاده کنید. با نگه‌داشتن جاروبرقی بر روی هر ناحیه‌ای که قابل‌دسترسی است به مدت بیست دقیقه، همه رطوبت باقی‌مانده را بیرون بکشید.  

این سریع‌ترین روش بوده و می‌تواند گوشی را به طور کامل خشک کند و ظرف سی دقیقه دوباره از آن می‌توانید استفاده کنید. فقط در صورتی که مواجهه گوشی با آب خیلی کوتاه بوده است، این زمان برای فعال کردن دوباره گوشی مناسب است، در غیر این صورت نباید به این زودی گوشی را روشن کنید. مراقب باشید جاروبرقی را زیاد به گوشی نزدیک نکنید چون جاروبرقی می‌تواند الکتریسیته ساکن ایجاد کرده و نزدیک شدن آن به گوشی حتی از آب نیز مخرب‌تر است. 

 

نجات موبایل خیس شده

 

8- از سشوار برای خشک کردن گوشی استفاده نکنید. بر خلاف توصیه دیگران اصلاً نباید از سشوار (حتی با دکمه سرد) برای خشک کردن گوشی استفاده کنید چون رطوبت را به داخل درزها و منافذ گوشی میراند و ممکن است آب به اجزاء الکتریکی داخل گوشی برسد. 

اگر رطوبت به بخش‌های عمیق‌تر گوشی نفوذ کرد، رسوب مواد معدنی و املاح مایع بر روی مدار، موجب خوردگی و اکسایش گشته و در نهایت می‌تواند موجب خرابی اجزاء داخل گوشی ش. 

اگر چه باید از سشوار برای خشک کردن گوشی اجتناب کنید، اما برعکس می‌توانید از پنکه، بخاری یا سایر دستگاه‌های ایجادکننده جریان هوا استفاده کنید تا هوا را به منافذ گوشی رسانده و به خشک شدن آن کمک کنید. اصول برنولی بیان می‌دارد که هنگامی که هوای گرم و خشک بر روی گوشی حرکت می‌کند، موجب کاهش فشار هوا شده و به این ترتیب به آرامی رطوبت از داخل گوشی بیرون کشیده می‌شود (جریان هوا از مناطق پر فشار به سمت مناطق کم فشار است). بهترین بخش این شیوه این است که می‌توانید گوشی را جلوی جریان هوای گرم به مدت چند ساعت بگذارید بدون این که لازم باشد زحمتی بکشید. 

 

نجات موبایل خیس شده

 

9- از موادی استفاده کنید که تمایل زیادی برای جذب رطوبت دارند. یک راهکار ارزان، قرار دادن گوشی در یک کاسه یا کیسه برنج خام یا پوشاندن آن در یک دستمال کاغذی در طول شب است. برنج مقداری از رطوبت باقی‌مانده در گوشی را می‌تواند جذب کند. 

در صورت امکان، بهتر است که از یک رطوبت‌گیر استفاده کنید. رطوبت‌گیر بهتر از برنج می‌تواند رطوبت را جذب کند. همچنین می‌توانید گوشی موبایلتان را داخل یک کیسه پلاستیکی که در آن خوب بسته شود یا ظرف پلاستیکی بگذارید. یک بسته رطوبت‌گیر مانند ژل سیلیس (به عنوان سیلیکا ژل نیز شناخته می‌شود) را به آن اضافه کنید (همان بسته رطوبت‌گیر که در کیف، کفش، بسته‌های نودل و غیره که خریداری می‌کنید، گذاشته شده است). از معایب این روش این است که رطوبت‌گیرهای داخل کفش و کیف معمولاً تابه حال به اندازه ظرفیت خود رطوبت جذب کرده‌اند. رطوبت‌گیر برای خشک کردن گل را می‌توانید از مغازه خریداری کنید. تا هر زمانی که ممکن است اجازه دهید که گوشی در رطوبت‌گیر یا برنج بماند تا رطوبت آن جذب شود (حداقل یک شب). 

تا زمانی که به رختخواب می‌روید، هر ساعت گوشی را بچرخانید تا در موقعیت متفاوتی قرار بگیرد. با این کار آب باقیمانده داخل آن جریان یافته و می‌توانند از گوشی خارج شوند. 

 

نجات موبایل خیس شده

 

10- گوشی موبایل را بر روی حوله، کاغذ یا دستمال جاذب رطوبت قرار دهید. پس از برداشتن گوشی از برنج یا رطوبت‌گیر (یا اگر نمی‌توانید از روش دیگر استفاده کنید) ، گوشی را بر روی ماده جاذب قرار دهید. به یاد داشته باشید که هدف شما این است که همه رطوبت را از گوشی خارج کنید. 

به مدت 4 تا 6 ساعت هر یک ساعت ماده جاذب را بررسی کنید. اگر رطوبت در آن مشهود است، مرحله جاروبرقی و رطوبت‌گیر را تکرار کنید. 

 

نجات موبایل خیس شده

 

11- گوشی را تست کنید. پس از حداقل 24 ساعت یا در صورت لزوم بیشتر، بررسی کنید که آیا همه جای گوشی تمیز و خشک شده است یا خیر. همه منافذ و پورتها، قطعات مختلف و درزها، باید از هر گونه رطوبت یا آلودگی عاری باشند. هر گرد و غبار و کثیفی را از گوشی و قاب آن پاک‌کنید و باطری را داخل گوشی بگذارید. گوشی را روشن کنید و حواستان را برای شنیدن هر گونه صدای عجیب و مشاهده عملکرد درست گوشی جمع کنید. 

 

نجات موبایل خیس شده

 

12- اگر گوشی کاملاً خشک‌شده اما هنوز کار نمی‌کند، بدون باطری آن را به شارژر وصل کنید. اگر کار کرد احتمالاً باطری خراب‌شده و نیاز به باطری جدید دارید. 

 

نجات موبایل خیس شده

 

13- گوشی موبایل خود را نزد تعمیرکار مجاز ببرید. گاهی اوقات این افراد می‌توانند گوشی را تعمیر کنند. سعی نکنید حقیقت را از او پنهان کنید. نشانه‌های داخلی وجود دارند که رطوبت را نشان می‌دهند و در صورتی که واقعاً را دقیقاً توضیح دهید، فرد تعمیرکار احتمالاً می‌تواند به شما کمک کند. 

 

نجات موبایل خیس شده

 

14- هرگز قطعات را از هم باز نکنید مگر این که آموزش‌دیده و ماهر باشید. این کار را به متخصص واگذار کنید چون ممکن است با این کار شوک الکتریکی به دستگاه وارد کنید یا در معرض اجزاء یا مواد شیمیایی زیان‌بخش قرار بگیرید. 

اگر گوشی موبایل شما پس از این که آن را خشک کرده‌اید روشن است اما درست کار نمی‌کند، احتمالاً مقداری مایع در آن باقی‌مانده یا زنگ‌زدگی اتفاق افتاده است. همه کاورها و قاب‌ها، باطری، سیم‌کارت، کارت حافظه و قطعات خارجی دیگر را دوباره در بیاورید (به قطعات داخلی گوشی کاری نداشته باشید) و به آرامی آن‌ها را با مسواک یا قلم مو بمالید تا زنگ‌زدگی یا آلودگی از آن جدا شود. 

 

نجات موبایل خیس شده

 

15- یک گارد یا قاب محافظ برای گوشی خود بگیرید تا هنگام افتادن و خیس شدن بیشتر از آن محافظت شود. برای گوشی‌های لمسی محافظت صفحه نمایش الزامی است. 

 

توصیه‌ها

بسته‌های "اورژانسی گوشی موبایل خیس شده" به صورت آماده وجود دارند که می‌توانید محض احتیاط آن‌ها را خریداری نمایید تا در شرایط اضطراری مانند خیس شدن گوشی، زمان باارزش خود را صرف رفتن به فروشگاه و خریدن یکی از این بسته‌ها نکنید. 

روشن و خیس بودن گوشی موبایل موجب خراب شدن مدار گوشی می‌شود. اگر گوشی خود را پیش از سوختن خاموش کنید ممکن است بتوانید گوشی غرق‌شده خود را نجات دهید. 

یک ایده دیگر این است که گوشی را چند ساعت در جوار پوست بدن خود، هم دما با بدن نگه‌دارید. گرما و جریان هوای پیرامون گوشی می‌تواند آن را خشک کند. 

 

همیشه مراقب گوشی خود باشید. هرگز آن را با خود به دست‌شویی یا کنار آب نبرید. هرگز آن را در کنار میز یا سفره غذا یا هر جای دیگری که ممکن است خیس شود، رها نکنید. 

یکی دیگر از توصیه‌ها این است که از خشک کن لباس به صورت زیر استفاده کنید: باطری را در بیاورید و گوشی را داخل یک جوراب ضخیم بگذارید. پارچه‌های بیشتری دور گوشی داخل جوراب بپیچید و آن را داخل جوراب دیگر بگذارید تا مجموعه محافظی تشکیل شود. اگر لازم است از یک جوراب ضخیم استفاده کنید. چند حوله خشک را در خشک کن با گوشی پیچیده شده در جوراب‌ها بگذارید و سی دقیقه با دمای بالا آن را خشک‌کنید. حرکت خشک کن و بافت پارچه اطراف گوشی رطوبت را از گوشی خارج می‌کند. اجازه دهید که گوشی یک ساعت بماند تا خنک شود. باطری را سر جایش بگذارید و گوشی را روشن کنید. اگر رطوبتی در صفحه نمایش دیده می‌شود، بیست تا سی دقیقه دیگر مرحله خشک کن را تکرار کنید. البته این کار ممکن است باعث آسیب رساندن به صفحه نمایش گوشی شود.

گرمای زیاد می‌تواند گوشی شما را حتی بیشتر از آب، خراب کند. بیشتر گوشی‌ها، هشدارهایی در مورد رها کردن آن در ماشین یا قرارگیری در معرض گرما دارند. نکته اصلی این است که گوشی پیش از روشن شدن، کاملاً خشک شود. صبور باشید. از جاروبرقی استفاده کنید تا سریع‌تر رطوبت را از گوشی خارج کنید. این کار معمولاً به 20 دقیقه صبر نیاز دارد هر چند دقیقه گوشی را بچرخانید تا مطمئن شوید همه روزانه‌ها و سوراخ‌های آن در جریان هوا قرار می‌گیرند و خشک می‌شوند. 

اگر گوشی در آب شور افتاده است، پیش از این که نمک در داخل گوشی رسوب کند، پس از درآوردن باطری و سیم‌کارت، آن را با آب شیرین بشویید . 

همه بخش‌های گوشی را در بیاورید و در برنج خشک خام بگذارید. 

یک ظرف اسپری هوای فشرده را صاف نگه داشته و به سمت روزنه‌ها و درزها و صفحه‌کلید اسپری کنید (سر و ته کردن، کج کردن یا با زاویه نگه‌داشتن آن موجب خروج مایع منجمد کننده می‌شود). هر مقدار آب اضافی که در گوشی گیر کرده با این روش خارج می‌شود. اگر ظرف سرد شده و کار شما هنوز تمام نشد، صبر کنید و بگذارید مدتی به حال خود بماند، چون هوای سرد می‌تواند رطوبت اضافی را در بخش‌های داخلی گوشی متراکم (و تبدیل به مایع) کند. پس از این فرایند، باید روش‌های دیگری مانند جاروبرقی را انجام دهید تا کاملاً رطوبت باقی‌مانده در اعماق گوشی را خارج کنید، چرا که گوشی باید کاملاً خشک شود تا بعداً مشکلی پیش نیاید. محتوای بسیاری از محصولات هوای فشرده ممکن است سمی باشد بنابراین ابتدا برچسب روی آن‌ها را بخوانید. 

 

هشدارها

گوشی خود را برای خشک کردن در روی گاز یا داخل مایکرویو قرار ندهید.

برخی از شرکت‌های سازنده گوشی همراه نشانگر آسیب ناشی از مایعات را در گوشی جایگذاری کرده‌اند که در حضور آب رنگ آن تغییر می‌کند. این نشانگر کمک می‌کند تکنسین بفهمد گوشی شما در آب افتاده است چون بیشتر بیمه‌های گوشی همراه شامل این مورد نمی‌شود. اگر نشانگر زیر باطری تغییر رنگ داده باشد، نشانگر داخلی که احتمالاً به آن دسترسی ندارید نیز چنین شده است. این به این معنی است که هزینه‌های بعدی شما شامل گارانتی نمی‌شود. باید بدانید که گارانتی ها شامل آسیب خیس شدن گوشی نمی‌شوند فقط بیمه می‌تواند این مورد را تحت پوشش قرار دهد و حتی همه بیمه‌ها نیز شامل آن نمی‌شوند. همچنین جالب است بدانید که این نشانگرها در شرایط رطوبت زیاد نیز رنگشان تغییر می‌کند. 

اگر الکل استفاده می‌کنید، این کار را بیرون انجام داده و هیچ شکلی از حرارت را (حتی به صورت گرمای ملایم مانیتور) به آن اعمال نکنید. باطری را تا زمانی که بوی الکل از بین نرفته، جایگذاری نکنید. 

باطری را گرم نکنید چون ممکن است دچار نشتی شده یا منفجر شود. باطری‌های یون لیتیوم حساس هستند. اگر از سشوار استفاده می‌کنید مطمئن شوید که ابتدا باطری را درآورده‌اید. به یاد داشته باشید که توصیه نمی‌شود گوشی همراه خود را گرم‌کنید. 

گرمای زیادی به گوشی اعمال نکنید . ممکن است قطعات گوشی را بسوزانید یا ذوب کنید. 

حتی اگر همه این اقدامات را انجام دادید، مواد معدنی محلول در آب ممکن است در محل اتصال اجزاء رسوب‌کرده و موجب خوردگی یا اتصال کوتاه شوند. محل اتصال اجزاء خیلی نزدیک به هم هستند به طوری که حتی یک لایه نازک روی آن‌ها می‌تواند گوشی را غیرقابل استفاده نماید. 

برای افرادی که کمی تمایلات مکانیکی دارند: پیچ‌ها را باز کنید، قاب را باز کنید تا اجازه دهید که رطوبت از آن خارج شود. گوشی‌های موبایل معمولاً تا حدی ضد آب هستند تا بتوان در باران نم و محیط‌های مرطوب از آن‌ها استفاده کرد، بنابراین همین که آب وارد گوشی شد، خشک شدن آن بسیار سخت خواهد بود. 

 

مطالب دیگری که ممکن است بپسندید

نظر کاربران

    شما هم می توانید در مورد این مطلب نظر بدهید.

    کاربر گرامی، لطفاً توجه داشته باشید که این بخش صرفا جهت ارائه نظرات شما درباره ی این مطلب در نظر گرفته شده است. در صورتی که سوالی در رابطه با این مطلب دارید یا نیازمند مشاوره هستید، فقط از طریق تماس تلفنی با بخش مشاوره اقدام نمایید.


    نام :
    ایمیل:
    متن مورد نظر:

    عضویت در خبرنامه wiki5040