۱۷ اسفند ۱۳۹۲

دیابت نوع 2

۱۷ اسفند ۱۳۹۲ 6656 بازدیدکننده 7 نظر
دیابت نوع 2 در این مقاله می خوانید

دیابت نوع 2 خطرناک بوده و ممکن است منجر به مرگ نیز شود.در این مقاله با دیابت نوع 2 آشنا شده و نحوه پیشگیری و درمان آن را آموزش می‌بینید. ...

دیابت نوع 2

دیابت نوع 2 چیست؟

 

دیابت نوع 2

 افراد در همه سنین ممکن است به دیابت نوع 2 مبتلا شوند و علائم اولیه آن خفیف است. در حقیقت تقریباٌ از هر سه نفری که مبتلا به دیابت نوع 2 هستند ، یک نفر از بیماریش خبر ندارد. این بیماری مزمن توانایی بدن در استفاده از کربوهیدراتهای موجود در غذا برای تولید انرژی را دچار اختلال می‌کند که نتیجه آن افزایش قند خون است. به مرور زمان این قند اضافی خطر بیماری قلبی، کاهش بینایی، آسیب به اندامها و عصب و مشکلات جدی دیگر را افزایش میدهد.

 

علائم هشدار دهنده دیابت: تشنگی

 

علائم دیابت نوع 2

افراد مبتلا به دیابت نوع 2 غالباٌ هیچ علامتی ندارند. یکی از اولین علائمی که ظاهر می‌شود، می‌تواند افزایش تشنگی باشد. افزایش تشنگی اغلب با مشکلات دیگر مانند خشکی دهان، افزایش اشتها، تکرر ادرار (گاهی اوقات هر یک ساعت) و کاهش یا افزایش وزن غیر معمول همراه است.

 

علائم هشدار دهنده دیابت: سردرد

 

علائم دیابت نوع 2

 وقتی سطح قند خون غیر طبیعی باشد، علائم دیگری از جمله سردرد، تاری دید و خستگی ممکن است ایجاد شود.

 

علائم هشدار دهنده دیابت: عفونت

 

علائم دیابت نوع 2

 در بیشتر موارد، دیابت نوع 2، تا این که آسیب قابل توجهی به سلامتی فرد مبتلا وارد می‌کند، تشخیص داده نمی‌شود. یک علامت خطر آن عفونت‌های مشکل ساز است مانند موارد زیر:
زخمها یا بریدگیهایی که بهبودی آنها طول می‌کشد
عفونتهای مکرر قارچی یا عفونتهای دستگاه ادراری
خارش در پوست به خصوص در ناحیه کشاله ران

 

عوامل خطری که می‌توانید کنترل کنید

 

عوامل دیابت نوع 2

 برخی از عادات و مشکلاتی که به سبک زندگی ما مرتبط هستند، می‌توانند احتمال دیابت نوع 2 را افزایش دهند. از جمله این موارد عبارتند از:
اضافه وزن به خصوص در ناحیه کمر
سبک زندگی کم تحرک
سیگار کشیدن
رژیم غذایی حاوی مقادیر زیادی گوشت قرمز، گوشت فرآوری شده، محصولات لبنی پر چرب و شیرینی جات
چربی و
کلسترول غیر طبیعی مانند میزان کلسترول خوب (کلسترول اچ‌دی‌ال) پایینتر از 35 میلی گرم بر دسی لیتر یا سطح تری گلیسیرید بیش از 250 میلی گرم بر دسی لیتر.

 

عوامل خطری که نمیتوانید کنترل کنید

 

عوامل دیابت نوع 2

 عوامل خطری که خارج از کنترل شما هستند عبارتند از:
قومیت یا نژاد: مردم امریکای لاتین، افراد امریکایی افریقایی، بومیان امریکا و آسیاییها در خطر بیشتری قرار دارند.
سابقه خانوادگی دیابت: والدین یا خواهر / برادر مبتلا به دیابت، احتمال دیابت در شما را افزایش میدهد.
سن: در سنین 45 سال به بالا احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 افزایش می‌یابد.
هر قدر عوامل خطر بیشتری داشته باشید احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 در شما بیشتر است.

 

عوامل خطر در زنان

 

عوامل دیابت نوع 2

 ابتلا به دیابت بارداری در هنگام بارداری، شما را در خطر بیشتر ابتلا به دیابت نوع 2 در آینده قرار میدهد. زنانی که نوزادی با وزن بیش از 4 کیلو به دنیا می آورند نیز در خطر دیابت قرار دارند. داشتن سابقه سندرم تخمدان پلی کیستیک نیز موجب مقاومت انسولین میشود که میتواند منجر به دیابت شود.

 

انسولین چگونه کار میکند؟

 

انسولین

 در فرد سالم انسولین در تبدیل غذا به انرژی (به شکل موثر) کمک می‌کند. معده کربوهیدراتهای غذا را به قندهایی از جمله گلوکز تبدیل می‌کند. سپس گلوکز وارد جریان خون می‌شود و در نتیجه پانکراس تحریک می‌شود تا به میزان مناسب انسولین آزاد کند. انسولین هورمونی است که به گلوکز اجازه میدهد وارد سلولهای سرتاسر بدن شده و به عنوان سوخت مورد استفاده قرار بگیرد. گلوکز اضافی در کبد ذخیره می‌شود.

 

دیابت نوع 2: اشکال در متابولیسم

 

دیابت نوع 2

 در دیابت نوع 2 سلولها نمی‌توانند به درستی گلوکز جذب کنند، بنابراین سطح گلوکز در خون افزایش می‌یابد. اگر وضعیتی به نام مقاومت انسولین داشته باشید، بدن انسولین اضافی تولید می‌کند اما سلولهای عضلات، کبد و چربی از آن استفاده نمی‌کنند یا به درستی به انسولین پاسخ نمی‌دهند. دیابت نوع 2 اگر به مدت طولانی کنترل نشود، پانکراس میزان تولید انسولین خود را کاهش میدهد.

 

تشخیص دیابت نوع 2

 

تشخیص دیابت نوع 2

 با آزمایش ساده نمونه خون میتوان دیابت را تشخیص داد. آزمایش A1C گلوکز متوسط خون را در دو تا سه ماه گذشته نشان میدهد. سطح A1C 6.5 درصد یا بالاتر ممکن است نشان دهنده دیابت باشد. در آزمایش گلوکز پلاسما در حالت ناشتا، نتیجه بالای 126 دیابت در نظر گرفته می‌شود. پزشک ممکن است آزمایش چالش گلوکز خوراکی با آزمایش خون دو ساعته تجویز کند. در افراد دارای علائم کلاسیک دیابت، سطح گلوکز تصادفی خون بالاتر از 200 می‌تواند به تشخیص دیابت کمک کند.

 

مدیریت دیابت: رژیم غذایی

 

مدیریت دیابت

 خوشبختانه کنترل سطح قند خون با تغییر رژیم غذایی میتواند خطر مشکلات بیشتر را کاهش دهد. افراد مبتلا به دیابت نوع 2 باید به دقت مصرف کربوهیدرات و نیز چربی و پروتئین را کنترل کنند و مصرف کالری را کاهش دهند. از پزشک خود بخواهید شما را به متخصص تغذیه معرفی کند که به شما در انتخاب برنامه غذایی سالم و مناسبتان، کمک کند

 

مدیریت دیابت: ورزش

 

مدیریت دیابت

 ورزش منظم مانند تمرینات قدرتی یا راه رفتن استفاده بدن از انسولین را بهبود داده و می‌تواند سطح قند خون را در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 کاهش دهد. فعال بودن به کاهش چربی بدن، کاهش فشار خون و کاهش خطر بیماری قلبی کمک می‌کند. افراد مبتلا به دیابت نوع 2 باید در بیشتر روزهای هفته سی دقیقه ورزش با شدت متوسط انجام دهند.

 

مدیریت دیابت: کاهش استرس

 

مدیریت دیابت

 استرس می‌تواند باعث افزایش فشار خون شود. استرس همچنین می‌تواند باعث شود سطح گلوکز در خون، به عنوان پاسخ طبیعی بدن برای "مبارزه یا فرار" افزایش یابد. همچنین ممکن است افرادی برای غلبه بر استرس به غذا روی آورند. همه اینها در صورتی که دیابت داشته باشید، پاسخهای نامناسبی هستند. به جای این که به استرس اجازه دهید به شما آسیب برساند، تکنیکهای تن آرامی را انجام دهید مانند تنفس عمیق، مدیتیشن یا تجسم. گاهی اوقات صحبت با یک دوست، اعضای خانواده یا مشاور میتواند مفید باشد. اگر هنوز استرس دارید به پزشک مراجعه کنید.

 

مدیریت دیابت: داروهای خوراکی

 

مدیریت دیابت

 وقتی افراد مبتلا به دیابت نوع 2 قادر نباشند قند خونشان را به درستی با رژیم غذایی و ورزش کنترل کنند، ممکن است به دارو نیاز باشد. انواع زیادی از قرصهای دیابت در دسترس هستند و اغلب در ترکیب با هم استفاده می‌شوند. برخی از آنها با تحریک پانکراس به تولید انسولین بیشتر کار می‌کنند و برخی دیگر کارایی انسولین را بهبود می‌بخشند یا مانع گوارش نشاسته‌ها می‌شوند.

 

مدیریت دیابت: انسولین

 

مدیریت دیابت

 پزشک شما ممکن است در اوایل درمان، انسولین را در ترکیب با قرصها تجویز کند. انسولین در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 که نارسایی سلول‌های بتا دارند نیز استفاده می‌شود. در این وضعیت سلولهای بتا در پانکراس، دیگر در پاسخ به افزایش سطح قند خون انسولین تولید نمی‌کنند. در این موارد درمان انسولین (تزریق یا پمپ انسولین) باید بخشی از برنامه روزانه باشد. 

 

تزریقهای غیر انسولینی

 

مدیریت دیابت

 داروهای جدید برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2 در دسترس هستند. پراملینتاد (Symlin)، اگزناتید (Byetta) و لیراگلوتاید (Victoza) داروهای تزریقی غیر انسولینی هستند. انسولین گلوکز را وارد سلولها میکند در صورتی که این داروها موجب میشوند بدن انسولین ترشح کند تا سطح قند خون را کنترل نماید.
 

آزمایش گلوکز

 

درمان دیابت

 
آزمایش سطح گلوکز خون به شما امکان میدهد بدانید کنترل قند خونتان چگونه بوده است و آیا نیاز به تغییر برنامه درمانی دارید یا خیر. این که چند وقت یک بار و چه زمانی آزمایش دهید بستگی به چگونگی کنترل دیابت شما، نوع درمان استفاده شده برای کنترل دیابت، و این که آیا علائم نوسان قند را تجربه میکنید یا خیر، دارد. با پزشکتان صحبت کنید تا بدانید چند وقت یک بار باید از گلوکز سنج برای بررسی قند خون استفاده کنید. برخی از زمانهای متداول آزمایش، هنگام بیداری، پیش و پس از صرف غذا و ورزش و هنگام رفتن به رختخواب است.
نظارت مداوم گلوکز برای افراد مبتلا به دیابت نوع 1 در کمک به پایین نگه داشتن سطح گلوکز مفید است.

 

آسیب بلند مدت: شریانها

 

آسیب های دیابت

 به مرور زمان در صورتی که دیابت نوع 2 درمان نشود می‌تواند به بسیاری از سیستمهای بدن آسیب برساند. در حدود دو نفر از هر سه نفر مبتلا به دیابت، دچار مرگ ناشی از بیماری قلبی می‌شوند. همچنین دیابت شما را دو تا چهار برابر بیشتر از دیگران در خطر سکته مغزی قرار میدهد. در افراد مبتلا به دیابت، احتمالا در شریانها پلاک تشکیل می‌شود و جریان خون کاهش یافته و خطر لخته شدن خون افزایش یابد. این سخت شدگی عروق (تصلب شرایین) خطر حمله قلبی و سکته را افزایش میدهد.

 

آسیب بلند مدت: کلیه ها

 

آسیب های دیابت

 هر قدر دیابت بیشتر طول بکشد، خطر بیماریهای مزمن کلیه نیز بیشتر می‌شود. دیابت علت بیشتر نارساییهای کلیه است و مسئول 44% از موارد جدید نارسایی کلیه در سال 2008 بوده است. کنترل عوامل خطر مانند دیابت کنترل نشده، فشار خون بالا و کلسترول بالا، خطر این عوارض را کاهش میدهد. غربالگری سالانه بیماریهای کلیه و داروها، ایجاد و پیشروی بیماریهای کلیه را آهسته تر کرده و برای کاهش خطر نارسایی کلیه مورد استفاده قرار میگیرد.

 

آسیب بلند مدت: چشم

 

آسیب های دیابت

 قند خون بالا می‌تواند به رگهای خونی کوچکی که اکسیژن و مواد مغذی را به شبکیه (بخش حساس و مهم چشم) می‌رسانند آسیب برساند. این وضعیت به عنوان رتینوپاتی دیابتی شناخته می‌شود و می‌تواند کاهش بینایی پیشرونده و غیر قابل برگشت ایجاد کند. این علت متداول موارد جدید نابینایی در افراد سنین بیست تا چهل سال است.

 

آسیب بلندت مدت: آسیب به عصب

 

آسیب های دیابت

 به مرور زمان دیابت کنترل نشده و قند خون بالا، یک خطر خیلی واقعی برای عصب‌ها ایجاد می‌کند. علائم آن می‌تواند شامل مور مور شدن، بی حسی، درد و احساس سوزن سوزن شدن اغلب در انگشتان، دست، پنجه یا پا باشد. این آسیب قابل برگشت نیست اما درمان‌ها میتواند به درد و بی حسی کمک کند و کنترل دیابت می‌تواند از آسیب بیشتر پیشگیری کند.

 

آسیب بلند مدت: پاها

 

آسیب های دیابت

 آسیب عصب دیابتی باعث می‌شود تا به سختی بتوانید پاها و آسیب‌های آن را احساس کنید. در همین حال، سخت شدگی عروق منجر به جریان ضعیف خون به پا می‌شود. زخم و قانقاریا در پا حتی به واسطه جراحات کوچک ممکن است اتفاق بیافتد. در موارد شدید، عفونت ها ممکن است تحت بررسی قرار نگرفته و منجر به قطع عضو گردد.

 

پیشگیری از دیابت نوع 2

 

پیشگیری از دیابت نوع 2

 یکی از حیرت انگیزترین موارد در مورد دیابت نوع 2 این است که قابل پیشگیری است. برای کاهش احتمال خطر باید به همان هشدارهای بیماری قلبی توجه کنید:  
رژیم غذایی سالم
ورزش به مدت سی دقیقه و پنج روز در هفته
حفظ وزن سالم
صحبت با پزشک درباره غربالگری برای پیش دیابت
در افراد دارای پیش دیابت تغییرات سبک زندگی و دارو میتواند به پیشگیری از پیشروی و تبدیل شدن این وضعیت به دیابت کمک نماید.

 


 

مطالب دیگری که ممکن است بپسندید

نظر کاربران

    شما هم می توانید در مورد این مطلب نظر بدهید.

    کاربر گرامی، لطفاً توجه داشته باشید که این بخش صرفا جهت ارائه نظرات شما درباره ی این مطلب در نظر گرفته شده است. در صورتی که سوالی در رابطه با این مطلب دارید یا نیازمند مشاوره هستید، فقط از طریق تماس تلفنی با بخش مشاوره اقدام نمایید.


    نام :
    ایمیل:
    متن مورد نظر:

    عضویت در خبرنامه wiki5040